Ako spoznať extrémistu? Rozhovor s M. Uhríkom a P. Oremusom
08 | 02 | 2020 I Peter Bachan
Rozprávali sme sa s Milanom Uhríkom, podpredsedom strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko a zároveň europoslancom a Petrom Oremusom, podpredsedom NÁRODNEJ KOALÍCIE, ktorý sa nachádza na kandidátnej listine strany Kotlebovci – Ľudová strana  Naše Slovensko pre parlamentné voľby 2020. V župných voľbách 2018 sa obidvaja uchádzali o post nitrianskeho župana, a nakoľko v rámci predvolebnej kampane medzi nimi došlo k názorovým stretom, tak nás zaujímalo, prečo sa teraz rozhodli spolupracovať a ako si tieto „konflikty“ z minulosti vydiskutovali.
Milana Uhríka sme sa pýtali:

Čomu sa momentálne venujete? Kampani alebo plne práci v EÚ parlamente?

Musím stíhať oboje, takže lietam každý deň – po Slovensku či po Európe. Sústredím sa len na to najpodstatnejšie. Na oddych alebo rozptyľovanie sa malichernosťami teraz nie je čas. Slovensko stojí pred dôležitými voľbami, ktoré dokážu výrazne zmeniť jeho charakter. Ak ho chceme zachrániť pre budúce generácie, tak musíme naplno zabojovať o čo najlepší volebný výsledok. To, či sme boli unavenejší alebo oddýchnutejší nebude v histórii nikoho zaujímať. Podstatný je výsledok.

 Postrehli sme, že na kandidátke pre voľby do NR SR figuruje Váš protikandidát zo župných volieb Peter Oremus. Oremus sa dokonca voči Vašej strane vyjadril ako o extrémistickej, resp. fašistickej. Ako ste to vnímali?

Na bilboardy Petra Oremusa o „extrémistoch“ si pamätám, ale pravdupovediac, nerobil som si z nich vtedy ťažkú hlavu. Rovnako, ako si nerobím z označovania za „extrémistu“ ťažkú hlavu ani dnes. Po rokoch pôsobenia a skúseností v Banskobystrickom samosprávnom kraji, v Nitrianskom samosprávnom kraji, v Národnej rade a v Európskom parlamente vidím, že je to stále o tom istom – za extrémistov nás často označujú ľudia, ktorí nás reálne nepoznajú a ktorí vychádzajú len z toho, čo sa píše v neobjektívnych masmédiách. Postupne, ako nás ľudia spoznávajú, ako spoznávajú náš skutočný politický program, hodnoty a riešenia, tak názor zvyčajne menia. Vidia, že nie sme žiadni extrémisti a už vôbec nie fašisti. Netýka sa to len Petra Oremusa, ale aj desiatok tisíc, možno dokonca stoviek tisíc ďalších občanov, ktorí mali možnosť za posledné roky nás spoznať, a ktorí napokon zmenili svoj pôvodne negatívny názor. Ja to nikomu z nich nevyčítam, pretože pokiaľ nás predtým bližšie nepoznali a vychádzali len z tendenčných medializovaných správ, tak jednoducho nemali odkiaľ mať iné informácie. To isté platí, samozrejme, aj naopak – tiež spoznávam osobne množstvo ľudí, o ktorých som mal zo sprostredkovaných informácií predtým horšiu mienku. Preto som zástanca slušného prístupu, hoci aj voči názorovým oponentom.

Aj Vy, aj Peter Oremus ste sa županom nestali, avšak obidvaja ste boli zvolení za krajských poslancov. Ako by ste definovali Vašu spoluprácu v Nitrianskom samosprávnom kraji?

Počas môjho pôsobenia v zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja som zistil, že s Petrom Oremusom máme naozaj veľa spoločných názorov na riešenie problémov nielen v kraji, ale aj v celej spoločnosti. Ak chceme Slovensko ochrániť pred nebezpečnými liberálmi, ktorí neváhali svoje sily spojiť, tak musíme konať rovnako. Tiež sa musíme spájať a hľadať to, čo máme spoločné, a nie škriepiť sa na tom, čo nás rozdeľuje. Aj preto sme v ĽS Naše Slovensko pristúpili k podpísaniu memoranda so štyrmi ďalšími stranami o našom spoločnom postupe do nadchádzajúcich parlamentných volieb.

Koalícia PS/Spolu tvrdí, že sú jediné strany, ktoré sa dokázali spojiť. Avšak nie je to pravda, keďže na opačnom ideovom brehu je práve strana Kotlebovci, Národná Koalícia, Doma Dobre, Priama Demokracia a KDŽP – Aliancia za Slovensko, teda Kuffovci. Ako vnímate Vy toto spojenie strán na Vašej kandidátnej listine? Predvolebné prieskumy dokazujú, že synergický efekt funguje. Myslíte si, že vo týchto voľbách tento národný blok strán uspeje a mohol by byť víťazom volieb?

 Volebný výsledok si odhadnúť netrúfam. My si vlastné prieskumy robiť nedávame, pretože ani našim vlastným anketárom by mnoho našich skrytých voličov verejne nepovedalo, že nás budú voliť. A dôverovať prieskumom vypracovaným pre iných objednávateľov od kadejakých hókus-focus agentúr je naivné. Pri pohľade na verejnú náladu si však myslím, že máme do volieb veľmi dobre vykročené a takmer určite sa do NR SR dostaneme. Silná podpora verejnosti počas kampane je jasným dôkazom toho, že spájanie síl naozaj má zmysel. Každý z kandidátov oslovuje iný typ voličov, každý je pre niekoho v niečom prijateľnejší. Zo spoločnej kandidátnej listiny 5 zjednotených pronárodných strán si jednoducho musí vedieť vybrať svojich kandidátov každý národne a kresťansky zmýšľajúci volič. Týmto zároveň aj vyzývam všetkých voličov, aby nehazardovali so svojím hlasom a nevolili subjekty ako napr. upadajúca SNS či KDH. Tieto strany už jednak nemajú s národnými a kresťanskými hodnotami vôbec nič spoločné a vzhľadom k ich nízkym preferenciám hrozí veľké riziko, že hlasy pre tieto strany nakoniec prepadnú v prospech liberálov, ktorí sa do parlamentu dostanú. Pri voľbe kandidátov z našej spoločnej kandidátky Kotlebovcov majú voliči istotu, že ich hlas neprepadne.

 Prekvapila Vás nominácia Petra Oremusa zo strany Národná koalícia? A takpovediac zmena jeho postojov voči Vašej strane, pretože prijal dosť vysoké miesto na kandidátke.

 Nominácia kandidátov za stranu Národná koalícia na našu spoločnú kandidátku bola ich interná záležitosť. Ja som ako podpredseda ĽS Naše Slovensko ich voľbu kandidátov neovplyvňoval a v zmysle spoločného memoranda ju rešpektujem. Myslím, že z pohľadu strany Národná koalícia bola nominácia Petra Oremusa logická voľba. Peter Oremus patrí podľa môjho názoru k najznámejším ľuďom z Národnej koalície, v Nitre a okolí je ľuďom dobre známy, je dlhodobo mestským aj krajským poslancom. U mnohých ľudí má popularitu, je športovec, má dynamiku, má ťah na bránku. To uznávajú dokonca aj jeho oponenti. Čiže úprimne povedané, jeho nominácia ma ani neprekvapila. Skôr by ma, naopak, prekvapilo, keby nekandidoval.

 Ako vidíte Vašej šance v parlamentných voľbách 2020 a prípadne s kým si viete/neviete predstaviť spoluprácu? Pretože momentálne všetky strany sa voči Vám útočia, ale vieme dobre, že po voľbách sa situácia zvykne rýchlo meniť a zo súperov sa stávajú spojenci.

 Vo vyjadreniach o možnej budúcej spolupráci s rozličnými stranami sme opatrní. Nevieme, ako voliči rozdajú karty. Nevieme, aká veľká bude hrozba vlády extrémnych liberálov, ktorej musíme zabrániť, ak nechceme vidieť Slovensko zničené. Rozhodovať sa budeme musieť podľa mnohých kritérií, ale vždy sa rozhodneme tak, aby sme nezradili našich voličov, náš program, a ani Slovensko. Úplne inak sa dajú klásť podmienky, keď strana vládu zostavuje a inak, keď je vo vládnej koalícii len do počtu. Do vlády sme ochotní ísť len so stranami, ktoré akceptujú národný, kresťanský a sociálny charakter Slovenskej republiky a nebudú sa podieľať na absolútne žiadnom rozkrádaní či korupcii. Rozhodne však nikdy nepôjdeme do vlády s liberálmi ako Truban, Kiska či Beblavý, ktorí sú presným opakom všetkých našich kritérií.
Petra Oremusa sme sa pýtali:

Už niekoľko rokov ste poslancom mesta Nitra a VÚC. Prečo ste sa rozhodli uchádzať o dôveru voličov v týchto parlamentných voľbách?

Všetci  čo sledujú spoločenskú situáciu v našom štáte určite vidia hlavný názorový konflikt. Na stole je existenčná otázka či Slovensko bude ešte zvrchovaný, suverénny štát alebo iba „kolónia západu“, nesvojprávne územie podriadené ľubovôli cudzích mocností. Pretože neoliberálni architekti tzv. nového európskeho a svetového poriadku nechcú suverénne národné štáty, oni nechcú usporiadané rodiny, oni nechcú chrániť našu kultúru, naše tradície. To je podľa nich prežitok. To je niečo zastarané, to je niečo spiatočnícke.

Na oplátku nám ponúkajú podľa nich nové „progresívne veci“:  legalizáciu drog, registrované partnerstvá, adopcie zdravých detí pármi rovnakého pohlavia, LGBTI agendu, prílev zahraničných migrantov, riadenie nášho štátu mimovládnymi organizáciami dotovanými zo zahraničia. V takomto zápase nemôžem zostať bokom a svojim postojom jasne prezentujem, na ktorej strane názorového konfliktu stojím.

Veľa ľudí napadne, že už máte dve funkcie a chýba Vám ešte tretia. Vzdáte sa odmeny, ak by ste uspeli?

Kto ma pozná vie, že som zásadový človek a nikdy som nebažil po funkciách. Podľa výsledkov doterajších komunálnych a regionálnych volieb my to ani nie je asi „z neba“ súdené. Čo sa týka odmeny málokto vie, že väčšinu odmeny mestského poslanca som rozdal sociálne slabším rodinám. Nemám potrebu to medializovať a robím to z vlastného vnútorného presvedčenia. V prípade úspechu v národných voľbách by som sa určite vzdal mandátu mestského poslanca, pretože sa nedá robiť niekoľko vecí naraz a poriadne.

Za akú stranu ste sa rozhodli kandidovať a čo bolo impulzom práve na výber tejto strany?

Pred rokom som vstúpil do Národnej Koalície, prvej politickej strany vo svojom živote. Áno, doteraz som nebol členom v žiadnej politickej strane a v lokálnej politike som pôsobil ako nezávislý poslanec. Dôvody pre vstup do politickej strany boli jasné. Moje celoživotné hodnotové nastavenie a snaha pomôcť pronárodným silám poraziť liberálny fašizmus. Už som ani nedúfal, že sa podarí vytvoriť národný blok z viacerých politických strán. Teraz sa však o tom viac teším a som hrdý na spoločné memorandum, ktoré sme ako pronárodné a kresťanské strany podpísali.

Je známe, že v župných voľbách bol Vašim protikandidátom Milan Uhrík z ĽSNS. Dosť ostro ste proti nemu vystupovali, najmä ste používali slogany ako porazme extrémizmus, resp. fašizmus a podobne. Čo sa odvtedy zmenilo?

V tom čase som vychádzal len a len z medializovaných informácií a podnetu Generálneho prokurátora SR na rozpustenie ĽSNS pre fašistické prvky. To bola realita v roku 2017 počas kampane v župných voľbách. Následne sme sa obaja, Milan Uhrík a ja, stali župnými poslancami a mali sme možnosť spoločne pôsobiť v župnom zastupiteľstve pri riešení mnohých problémov občanov ako aj pri tvorbe viacerých strategických materiálov. Za dva roky sme nemali jedno sporné vystúpenie a ľudsky sme sa lepšie spoznali. V roku 2019 počas leta Najvyšší súd SR zamietol návrh na rozpustenie ĽSNS, čím potvrdil jej legálnosť a súlad so zákonmi SR . To sú zásadné fakty, ktoré musíme rešpektovať všetci aj liberálne médiá. Naviac body, ktoré sme podpísali v rámci spoločného Memoranda jasne definujú naše demokratické hodnotové nastavenie a pronárodný postoj.

Ako vychádzate s Milanom Uhríkom teraz?

Ako som už spomínal spoločné pôsobenie v nitrianskom župnom zastupiteľstve nám umožnilo spoznať nielen naše politické názory ale aj naše ľudské hodnotové nastavenie. Musím len potvrdiť, že si rozumieme a výborne sa v spoločnej kampani našich politických strán dopĺňame. Milan je jeden vzdelaný inteligentný človek a na dnešnú dobu vzácny tímový hráč.

Nevadí Vám, že Vás teraz mnohí, hlavne liberálne zmýšľajúci ľudia, označujú fašistom? Ako to vnímate a ako to vníma Vaše okolie.

Fašista je dnes podľa liberálov každý kto nezdieľa ich liberálny názor.  Každý kto odporuje ich snahe o nové usporiadanie sveta. Treba si však v prvom rade naštudovať rozdiel medzi fašizmom a vlastenectvom. Potom už bude každému občanovi so zdravým úsudkom jasné kto je vlastne fašista. Moja rodina a okolie má v tom jasno a vedia, že som človek tolerantný a násilie mi je cudzie, takže o fašizme nemôže byť ani reč.

Vnímam to celé aj vo svetle udalostí na posledných mítingoch pronárodných strán ako viditeľnú snahu liberálnych médií hlavného prúdu o  zasahovanie do výsledkov parlamentných volieb 2020 v prospech ich liberálnych strán.

Ak v parlamentných voľbách uspejete, ktorým oblastiam sa budete venovať prioritne?

Čo sa týka našej strany Národná Koalícia máme záujem o riešenie problémov a systémových zlyhaní v sociálnej oblasti, zdravotníctve a školstve. Ja osobne spolu s mojím najbližším tímom odborníkov sa chcem okrem školstva venovať aj národnému hospodárstvu a ich vzájomnému previazaniu. Mojou osobnou ambíciou je vyvrátiť chiméru liberálov že štát nemôže byť dobrý vlastníkom.