Slovensko je jedno víťazstvo od postupu na finálový turnaj, Kužmová po veľkej bitke zdolala Dartovú
07 | 02 | 2020 I SITA

Slovensko je veľmi blízko k postupu na finálový turnaj Pohára federácie, ktorý sa v roku 2020 uskutoční v maďarskej Budapešti. V bratislavskom kvalifikačnom zápase proti Veľkej Británii vedie po prvom dni 2:0, na celkový triumf potrebuje získať už iba jeden bod.


Po Anne Karolíne Schmiedlovej a jej úspechu nad Heather Watsonovou 6:2, 6:3 uspela aj Viktória Kužmová, ktorá v druhej piatkovej dvojhre zdolala Harriet Dartovú po tuhom boji 6:7 (3), 6:3, 7:5.

Rodáčka z Košíc si pripísala na konto svoje piate víťazstvo v prestížnej súťaži ženských tenisových družstiev. "Viki vydrela víťazstvo a to ju môže naštartovať. Je dôležité, že to zvládla," povedal po piatku nehrajúci kapitán Sloveniek Matej Lipták pre RTVS a Kužmová doplnila: "Bolo to veľmi ťažké, pretože sa necítim veľmi dobre, som totiž prechladnutá."

V prvom sete ani jedna z hráčok nepredviedla oslnivý výkon. V oboch prípadoch nevynútené chyby jasne prevažovali nad víťaznými údermi, aj preto sa tenistky prakticky nedostávali k brejkbalom. Až v dvanástom geme prišli za stavu 6:5 šance Kužmovej, ale Slovenka premárnila všetky tri setbaly. V nasledujúcom tajbrejku jednoznačne vládla na kurte Dartová a po víťaznom bekhende po čiare ho vyhrala pomerom 7:3.

Prvý bod získalo Slovensko, Schmiedlová zdolala britskú jednotku v dvoch setoch
Slovensko vedie v zápase Svetovej skupiny tenisového Pohára federácie o postup na finálový turnaj 2020 do Budapešti po úvodnej piatkovej dvojhre nad Veľkou Britániou 1:0. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA


Ani druhý set dlho neponúkol prelomené podanie. Dartová za stavu 3:2 nepremenila tri brejkbalové šance a bol to práve šiesty "maratónsky" gem, ktorý sa ukázal byť ako zlomový. Kužmová si dokázala s veľkými problémami udržať podanie a následne šnúrou troch gemov v rade získala druhé dejstvo na svoju stranu. Britská tenistka ukončila druhý set nepopulárnym spôsobom - dvojchybou.

Rozohraná Kužmová pokračovala v zlepšenom výkone aj v rozhodujúcom sete. Bola aktívnejšou hráčkou, hrala agresívne a na jej konto pribúdali víťazné údery. Rýchlo sa dostala do vedenia 3:0. Britka si potom vyžiadala čas na ošetrenie a dokázala sa vrátiť späť do zápasu. Za nepriaznivého stavu 3:5 prelomila podanie slovenskej jednotky, pričom odvrátila aj jeden mečbal. Kužmová mala v nasledujúcom geme ďalšie štyri šance na ukončenie duelu, ale aj tie zostali nevyužité - 5:5. Napokon ju to však mrzieť nemuselo, pretože tretí set vyhrala Slovenka 7:5.

Sobotňajší program fedcupového stretnutia Slovensko - Veľká Británia otvorí o 16.00 h súboj tímových jednotiek, teda zápas medzi Viktóriou Kužmovou a Heather Watsonovou. Potom je naplánovaný duel tímových dvojok a záverečná štvorhra, do ktorej nehrajúci kapitán domáceho tímu Matej Lipták predbežne nominoval Kužmovú a najskúsenejšiu členku tímu Magdalénu Rybárikovú.

Sinišu Mihajloviča prepustili z nemocnice, za sebou má antivirotickú liečbu
Niekdajšieho vynikajúceho futbalového obrancu Sinišu Mihajloviča prepustili z nemocnice po procedúre zameranej na liečbu leukémie. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA


Priebežný stav stretnutia Svetovej skupiny Pohára federácie o postup na finálový turnaj 2020 v Budapešti:

SLOVENSKO - VEĽKÁ BRITÁNIA 2:0 po II. piatkovej dvojhre
7. - 8. februára v Bratislave, antuka pod zatvorenou strechou AXA arény NTC

Piatok - dvojhry:
Viktória Kužmová - Harriet Dartová 6:7 (3), 6:3, 7:5 za 175 minút
Anna Karolína Schmiedlová - Heather Watsonová 6:2, 6:3 za 91 minút

Sobotňajší program (postupne dve dvojhry a štvorhra od 16.00 h):
Viktória Kužmová - Heather Watsonová
Anna Karolína Schmiedlová - Harriet Dartová
Viktória Kužmová, Magdaléna Rybáriková - Naiktha Bainsová, Emmma Raducanuová

Svetová jednotka vynechá turnaj WTA v Dubaji, v hlavnej súťaži napokon aj Svitolinová
Austrálska tenistka a aktuálna svetová jednotka Ashleigh Bartyová vynechá februárový turnaj kategórie WTA Premier v Dubaji. Dôvodom sú zdravotné problémy majiteľky ôsmich titulov z profesionálneho okruhu WTA. Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | SITA