V kauze vraždy Kuciaka budú vypovedať znalci Europolu a polície
06 | 02 | 2020 I TASR

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka budú pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedať znalci z Europolu a polície o tom, ako extrahovali komunikáciu Mariana K. Prokurátor navrhuje vylúčiť verejnosť.


Prokurátor navrhol vylúčiť verejnosť, aby sa nedozvedela o postupoch polície pri vyšetrovaní kybernetických trestných činov. Obhajcovia obžalovaných aj splnomocnenci poškodených súhlasili.

Komunikáciu cez aplikáciu Threema získal Europol a polícia po tom, ako jej odovzdal telefóny a iný majetok Mariana K. bývalý novinár a niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten proti Marianovi K. svedčí v niekoľkých trestných konaniach.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.