Vstup do EÚ: Staré ciele, nové pravidlá
06 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Európska komisia sa snaží robiť všetko férovo. Francúzsko spustí reformovaný prístupový proces a balkánskym štátom sa ponúka potenciálne členstvo, ako uvádza Bernd Riegert z Bruselu. Informuje DW.


Francúzsko, Holandsko a Dánsko od októbra blokujú začiatok prístupových rozhovorov pre Severné Macedónsko a Albánsko. I ked' dialóg už začal, pretože aj nová Európska komisia schválila žiadosť oboch krajín západného Balkánu o členstvo.

S cieľom posunúť sa vo veci d'alej predstavil nový komisár EÚ pre rozširovanie Oliver Varhelyi efektívnu rokovaciu stratégiu pre budúcich kandidátov na pristúpenie. Tu sú jeho hlavné návrhy:

- Kondenzovať 35 súčasných rokovacích kategórií do šiestich tematických skupín. Cieľom je urýchliť rokovania a zlepšiť ich „politickú kontrolu“.

- Užšie integrovať kritické krajiny do prístupového procesu. Nový plán navrhuje Európskej komisii a zástupcom zo všetkých 27 členských štátov EÚ, aby spolu cestovali do potenciálnych členských štátov, aby získali okamžitý pohľad na reformy v príslušných krajinách. Varhelyi v Bruseli povedal, že by to pomohlo vyhnúť sa „prekvapeniam“ na poslednú chvíľu.

- Odložiť alebo úplne prerušiť rokovania s krajinami, ktoré nedosahujú pokrok v reforme. Francúzsky prezident Emmanuel Macron tvrdo presadzoval toto opatrenie. Aj keď táto možnosť už existuje, používa sa zriedka, ak vôbec.

- Jasnejšie vymedziť a zverejniť podmienky, ktoré musia potenciálne kandidátske krajiny spĺňať. Otázka právneho štátu má byť jadrom všetkých budúcich rokovaní vo všetkých šiestich tematických skupinách.

Prístupové rokovania sa majú začať pred májovým zasadnutím


Komisár pre rozšírenie objasnil, že má v úmysle začať rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom čo najskôr. Európska komisia uviedla, že do konca mesiaca dokončí svoju pozitívnu správu o Severnom Macedónsku a Albánsku v snahe rozptýliť obavy Francúzska, Holandska a Dánska. Oliver Varhelyi bol však nútený pripustiť, že aj ostatné členské štáty majú pochybnosti a dodal: „Ale žiadny z nich v súčasnosti to nechce verejne povedať.“

Varhelyi napriek tomu vyjadril presvedčenie, že Severnému Macedónsku a Albánsku, ktoré boli nútené prejavovať trpezlivosť v dôsledku opakovaných oneskorení, bude stanovený konkrétny dátum začatia rokovaní, keď sa v Záhrebe v Chorvátsku uskutoční osobitný samit o stratégiách rozširovania EÚ, začiatkom mája.


Srbsko a Čierna Hora môžu hlasovať


Nové návrhy Varhelyiho, ktoré musí teraz schváliť 27 členských štátov EÚ, nie sú určené na to, aby sa uplatňovali na prebiehajúce rozhovory so Srbskom, Čiernou Horou a Tureckom. „V strede hry nemôžete zmeniť pravidlá,“ povedal Varhelyi.

Srbsku a Čiernej Hore bude napriek tomu poskytnutá možnosť prijať nové pravidlá, ak tak uprednostnia. Prístupové rozhovory s Tureckom, ktoré sa začali v roku 2005, boli odložené na neurčitý čas zapríčinené mnohými konfliktami v tejto oblasti v EÚ. Albánsky premiér Edi Rama povedal, že hľadá proces, ktorý zabezpečí väčšiu zrozumiteľnosť a spravodlivosť. Rama uviedol, že túžba po reforme francúzskeho prezidenta Macrona, hoci je kritická, môže „vdýchnuť nový život neúnavnému rokovaciemu procesu“.

Poskytnutie perspektívy Bosne a Hercegovine a Kosovu


Komisár Varhelyi sa tiež zaviazal, že Kosovu, ktoré neuznáva všetkých 27 členských štátov, a Bosne a Hercegovine, ktorej politický systém vykazoval niekoľko nedostatkov, by sa mala dať realistická perspektíva, aby sa nakoniec pripojili k bloku. „Dôveryhodná možnosť vstupu je kľúčom k politickej stabilite a rozvoju v našom regióne,“ uviedol maďarský štát.

Zostáva otvorenou otázkou, či Francúzsko bude teraz hlasovať o začatí rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom. Podľa jedného diplomata EÚ v Bruseli sa základy prístupových kritérií a rokovania napriek úsiliu Varhelyiho nezmenili. Naznačil, že tento proces dostal facelift, ale všetko za ním zostalo rovnaké. Diplomat naznačil, že Francúzsko získalo to, čo chce, a teraz by sa malo vzdať.

Kosovo a Srbsko obnovujú priame lety 20 rokov po vypuknutí vojny
Srbsko a odtrhnuté Kosovo obnovili priame lety medzi hlavnými mestami potom, čo boli zastavené počas krvavého konfliktu pred dvoma desaťročiami. Informuje RT. Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Dominik Simon