Turecko očakáva, že Rusko zastaví sýrske vojenské operácie v Idlibe, uviedol Čavušoglu
06 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Ankara očakáva, že Moskva vyvinie tlak na Damask, aby zastavil svoje vojenské operácie v provincii Idlib, prehlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Informuje portál RT.


Ruská delegácia čoskoro navštívi Turecko, aby prediskutovala vývoj v severozápadnej sýrskej oblasti Idlib, uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. V prípade potreby bude nasledovať osobné stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Erdogan v stredu požadoval, aby Damask do konca mesiaca stiahol svoje sily z tureckých pozorovacích miest v Idlibe, inak použije vojenskú silu. Ultimátum prichádza po incidente, pri ktorom zahynulo niekoľko tureckých vojakov po tom, ako sa konvoj dostal pod paľbu sýrskeho delostrelectva. Podľa Moskvy došlo ku konfliktu v dôsledku zlyhania z tureckej strany, pretože nikoho nevarovalo pred pohybom svojich jednotiek.

Čavušoglu uviedol, že Turecko a Rusko budú diskutovať o spôsoboch, ako vyriešiť situáciu a nakoniec zabezpečiť trvalé prímerie. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už skôr vyhlásil, že Ankara nedokázala oddeliť „ozbrojenú opozíciu“ od teroristov v Idlibe.

Stiahnite sa z pozorovacích miest, inak Turecko urobí to, čo je potrebné, hrozí Erdogan
Damask musí stiahnuť svoje jednotky z tureckých pozorovacích miest v Idlibe, inak bude čeliť odvetným opatreniam, uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan. Informuje spravodajský portál The Washing Post. Čítať ďalej
05 | 02 | 2020 | Marek Molnár