Po Brexite sa musí uchádzať o pobyt vo Veľkej Británii asi 500 000 občanov EÚ
06 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Odhaduje sa, že 500 000 štátnych príslušníkov Európskej únie v Británii ešte musí požiadať o nový štatút prisťahovalca, podľa ktorého budú môcť po Brexite zostať v krajine naďalej. Informuje Reuters.com.


Vláda zaviedla najväčšie otrasy britských hraničných kontrol za posledné desaťročia a ukončila prioritu prisťahovalcov z iných krajín po tom, čo minulý týždeň opustili krajinu. Štatistiky vlády ukazujú, že 3 milióny občanov EÚ a ich rodinní príslušníci požiadali o „usadený štatút“, čo je forma povolenia vlády na zotrvanie v Británii.

Číselné údaje zdôrazňujú veľký počet žiadostí o tento systém, ktorý bol spustený v marci minulého roka. Taktiež poukazujú na výzvu, ktorú má vláda pred sebou, aby zabezpečila správne uplatňovanie všetkých občanov EÚ.

Ministerka vnútra Priti Patel uviedla, že s reakciou bola spokojná a vyzvala členov EÚ, aby vyvinuli rovnaké úsilie na zabezpečenie postavenia britských štátnych príslušníkov žijúcich v ich krajinách mimo Brexitu.


„Je to najväčšia schéma svojho druhu v britskej histórii čo znamená, že občania EÚ môžu dokázať svoje práva na ďalšie desaťročia,“ uviedla. „Teraz je čas, aby krajiny EÚ prijali podobný systém.“

Odhaduje sa, že 3,5 milióna európskych občanov žije v Spojenom kráľovstve a do konca roka musia požiadať o štatút usadeného občana štátu. Právnici však tvrdia, že veľa občanov EÚ, ktorí sú v tejto krajine legálne, by nemuselo prejsť systémom a mohli by tak čeliť strate svojich práv na dávky či na zdravotnú starostlivosť.

Z doteraz spracovaných žiadostí bolo 58% prípadov, v ktorých vyhoveli prisťahovalcom a dostali trvalé právo zostať. 41% predstavuje počet prípadov ktorým bolo poskytnuté dočasné povolenie na pobyt a možnosť znovu sa prihlásiť po piatich rokoch. Percento doterajších žiadostí bolo zamietnutých.


 

Európsky parlament minulý mesiac vyjadril obavy, že občania EÚ po Brexite riskujú diskrimináciu pri hľadaní ubytovania a zamestnania. Obavy z budúcnosti svojich občanov v Británii sa zvýšili po tom, čo minister bezpečnosti Brandon Lewis povedal, že štátni príslušníci EÚ by mohli byť deportovaní, ak by im vláda neposkytla usadený štatút.

Novorodenec v Číne sa stáva najmladším človekom s diagnostikovaným koronavírusom
Čínskemu novorodencovi bol diagnostikovaný koronavírus len 30 hodín po narodení, pričom sa jedná o najmladšieho človeka na svete, ktorého vírus zasiahol. Informuje portál BBC. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Timotej Dudka