Čína: Lekár, ktorý varoval pred koronavírusom, vraj ešte žije
06 | 02 | 2020 I TASR


Čínsky lekár, ktorý varoval iných lekárov pred koronavírusom, mal zomieť vo štvrtok. Informoval o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na miestne médiá.


Podľa aktualizovaných informácií Li Wen-liang, ktorý sa dostal do ťažkostí s úradmi komunistickej krajiny za skoré varovanie pred epidémiou smrtiaceho koronavírusu, leží s touto nákazou v kritickom stave. V piatok miestneho času to oznámila nemocnica v stredočínskom meste Wu-chan a poprela predošlé správy o smrti lekára. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"V boji proti epidémii zápalu pľúc spôsobeného novým koronavírusom sa Li Wen-liang, oftalmológ z našej nemocnice, nanešťastie nakazil. V súčasnosti sa nachádza v kritickom stave a snažíme sa ho zo všetkých síl zachrániť," napísala Centrálna nemocnica vo Wu-chane v odkaze na sociálnych sieťach, keď reagovala na protirečivé správy o osude tohto lekára.

Vo štvrtok večer čínske médiá totiž uvádzali, že 34-ročný Li zomrel. A Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) so sídlom v Ženeve na Twitteri zareagovala: "Sme hlboko zarmútení smrťou Dr. Li Wen-lianga. Všetci musíme oceniť prácu, ktorú odviedol (pri víruse)."

Oftalmológa Li Wen-lianga si predvolala polícia, keď sa v decembri minulého roka snažil varovať iných pred vírusom. Tridsiateho decembra poslal správu kolegom - lekárom v skupinovom čete a o niekoľko dní si ho zavolali na oddelenie verejnej bezpečnosti, aby podpísal list, v ktorom ho obviňujú z "nepravdivých vyjadrení". Bol jedným z ôsmich ľudí vyšetrovaných políciou za "šírenie fám".

Nové ochorenie si doteraz vyžiadalo už 563 obetí na životoch, pričom celkový počet nakazených osôb stúpol prudko na 28.018. Mimo pevninskej Číny bolo zaznamenaných ďalších najmenej 260 prípadov tohto infekčného ochorenia, pričom jedna osoba mu podľahla v Hongkongu a jedna na Filipínach.



Novorodenec v Číne sa stáva najmladším človekom s diagnostikovaným koronavírusom
Čínskemu novorodencovi bol diagnostikovaný koronavírus len 30 hodín po narodení, pričom sa jedná o najmladšieho človeka na svete, ktorého vírus zasiahol. Informuje portál BBC. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Timotej Dudka