Tvrdé džihádistické jadro sa znova začalo objavovať vo Francúzsku využívajúc... výmenný program študentov platený Európskou úniou

Muž, ktorý reprezentoval jednu z najbrutálnejších džihádistických skupín v Sýrii, bol vo Francúzsku zatknutý. Existuje podozrenie, že zadržaný a obvinený vojnový zločinca si slobodne užíval výhody výmenného programu študentov EÚ. Informuje RT.


Minulý týždeň oslavilo niekoľko skupín pre ľudské práva zatknutie muža menom Majdi Mustafa Nameh, skromného tridsať ročného študenta. Známy je skvôr podľa svojho mena Islam Allousha, ktoré používal ako hovorca džihádistickej skupiny Jaysh al-Islam. V auguste 2016 rezignoval po rozhovore s izraelským výskumníkom.

Po jeho zatknutí v Marseille bol tento muž obvinený z „vojnových zločinov“ a „spoluúčasti pri únosoch a vraždách“.



Alloush sa osobne podieľal na únosoch, mučení a nútenom zaradení detí do bojových skupín militantnej skupiny, tvrdia tri mimovládne organizácie, ktoré mu pomohli vystopovať a zatknúť.

Podľa AFP sa vtedajší holohlavý a bradatý ex-džihádista znovu objavil a žil vo Francúzsku na študentských Erasmus vízach , čo znamená, že jeho pobyt v južnom Francúzsku bol pokrytý Európskou úniou. Bol údajne zaradený na univerzitu Aix-Marseille na trojmesačný kurz a začiatkom januára dorazil na francúzsku pôdu. Predchádzajúce roky strávil študovaním na Istanbulskej univerzite v Turecku, ale ako študent navštevoval aj Maďarsko.

Jeho očividná skúsenosť s „revolučnými aktivitami“ zrejme kvalifikovala „mierneho rebela“ na dôchodku na strávenie kvalitného času v Provensalsku. Jaysh al-Islam medzitým vyzval na prepustenie svojho bývalého vysoko postaveného člena s tým, že obvinenia proti nemu musia byť zrušené. Obvinenia proti nemu znehodnotili ich obraz.



Jaysh al-Islam alebo Islamská armáda boli väčšinou aktívni v Doume, na predmestí Damašku, ktoré bolo oslobodené sýrskymi vládnymi silami v apríli 2018. Hoci nie je tak graficky násilné ako ich súperi z islamského štátu, skupina bola stále notoricky známa za spáchané zverstvá. V roku 2015 vyšlo video, v ktorom sa demonštrovali Alawitskí civilisti držaní v klietkach v Doume ako ľudské štíty proti vládnym útokom na teroristov.

Francúzsko vyšle na boj proti džihádistom v Saheli ďalších 600 vojakov
Francúzsko vyšle ďalších 600 vojakov na boj proti extrémistom v africkom regióne Sahel. Počet francúzskych vojakov nasadených v tejto misii sa tak zvýši na 5100, oznámila v nedeľu ministerka obrany Florence Parlyová. Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | TASR