Opäť sa chystá chemický útok pod "falošnou vlajkou" v sýrskom Idlibe.
04 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Militantní príslušníci Al-Káidy a samozvaná protivládna civilná domobrana Sýrie "Biele prilby" sa pripravujú na uskutočnenie chemického útoku pod "falošnou vlajkou" v provincii Idlib, keďže sýrska armáda neustupuje. Portál RT informoval že ruské zmierovacie stredisko pre Sýriu dostalo tip od miestnych obyvateľov.


Biele prilby, ktorých príslušníci pôsobia výlučne na územiach kontrolovaných protivládnymi militantmi, boli zadržaní v meste Maarat al-Numan, asi 11 kilometrov severozápadne od Aleppa. Podľa výzvy, ktorú obdržalo ruské zmierovacie centrum, pôsobiace v oblasti, pripravovali „útok s použitím jedovatých látok ako provokáciu“.

V meste bolo spozorovaných okolo 15 „Bielych prilieb“, spolu s militantmi z Hayat Tahrir al-Sham (HTS) - pridruženej odnože al-Káidy, predtým známej ako Al-Nusra. Túto informáciu uviedli dvaja miestni obyvatelia a dodali, že spozorovali aj dve vozidlá, ktoré prevážali približne 400 litrov chemikálií do mesta.

ŠKANDÁL: WikiLeaks zverejnila dôkazy, že „chemický útok v Sýrii“, bola operácia pod falošnou vlajkou
Stručný komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Asi 200 ľudí vrátane detí - väčšinou rodinných príslušníkov militantov HTS, bolo evakuovaných z Idlibu do iných miest v Sýrii. Existuje potencionálna hrozba, že sa organizuje opäť boj proti chemickým útokom, taktikou pod "falošnou vlajkou", uviedli šéfovia zmierovacieho strediska a dodali, že veliteľ militantov zapojený do plánu je priamo Mahiho al-Dína al-Ama. Ide o toho istého muža, ktorý propagoval a nafilmoval hrôzy následkov chemického útoku na Khan Shaykhun v apríli 2017. USA vtedy okamžite obvinili vládu Bašára Assada zo zodpovednosti za útok. Neskôr sa však ukázalo, že išlo o útok pod falošnou vlajkou. Zmierovacie stredisko vyzvalo ozbrojencov, aby upustili od svojho plánu a vyzvalo Turecko, ktoré nedávno vyslalo jednotky do militantne kontrolovaného Idlibu, aby vyvinulo „všetok možný tlak“ zabrániť takémuto útoku.

V priebehu vojny, ktorá sa začala v roku 2011, bolo vláde v Damašku nahlásených niekoľko „chemických útokov“ v Sýrii. Stávajú sa vždy, keď sýrska armáda postupuje proti militantom, ktorí využijú čas a opäť privolajú západné vojenské sily v ich mene.

Incident v Khan Shaykhun z roku 2017 viedol k raketovému útoku na Sýriu, pod vedením USA. Ďalší letecký a raketový útok nasledoval v apríli 2018, po chemickom útoku v Dume neďaleko Damašku. Aj keď Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) priznala, že s útokom v Dume nepočítala ani napriek varovaniam o vysokom riziku jeho uskutočnenia. zainteresovaní informátori nedávno vyhlásili, že tomuto záveru mohli predísť, nakoľko boli predložené priame dôkazy o varovaní, ktoré skeptické
Uniknutý posudok o chemickom útoku v Doume „kompromituje“ záverečnú správu OPCW
Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) nazahrnula do svojej záverečnej správe dôkazy o „chemickom útoku“ v Doume. Dôkazy sú totiž v rozpore s presadzovaným príbehom západných krajín, takže výsledný dokument je vo svojej podstate ohrozený,... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič
interných odborníkov OPCW odignorovalo.

Trump ako Orbán. Migranti do USA nesmú!
Rodiny v Afrike nemôžu navšíviť USA. Z nového zákazu Trumpa sú zdrvené. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | Timotej Dudka