Smer-SD sľuboval 13.dôchodky. Kollár ich chce aj naozaj presadiť
03 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Sľubovali trináste dôchodky pre všetkých, no dodnes tento sľub neuskutočnili. Vládna strana Smer-SD sa na dôchodcov vykašľala. Starí ľudia si môžu prilepšiť iba pred Vianocami, ale aj to iba časť z nich. K špeciálnemu príspevku sa totiž dostanú iba tí, ktorí spĺňajú stanovené podmienky.


Hnutie Sme rodina dlhodobo kritizuje tento spôsob rozdeľovania peňazí pre dôchodcov. Podľa nich ide o nespravodlivý systém. Ľudia, ktorí celý život pracujú, si podľa hnutia zaslúžia pomoc. Vianočné príspevky považujú za smiešnu almužnu. Napriek tomu, že o 13.dôchodkoch radi rozprávajú predstavitelia Smeru, k jeho zavedeniu nedošlo ani počas uplynulého volebného obdobia.

Príležitosť pritom dostali aj od poslancov Sme rodina. Tí v marci 2019 prišli do parlamentu s návrhom, ktorý by zaručil dôchodcom 13.dôchodok bez ohľadu na to, v akej výške dostávajú dávky dnes. Vianočný príspevok je totiž viazaný na sumu, ktorú dôchodca poberá. Ak presiahne istú hranicu, k príspevku sa dôchodca nedostane. Sme rodina to chcela zmeniť. Návrh zákona, ktorý by uľahčil životnú situáciu poberateľom starobného dôchodku, invalidného dôchodku alebo sociálneho dôchodku, však v parlamente neprešiel. Kollárovci pritom predložili jasné pravidlá, na základe akých prepočtov by sa 13.dôchodok mal vypočítať.

Predseda Sme rodina Boris Kollár sa v tejto súvislosti ostro vyhranil voči Smeru-SD. V politickej diskusii televízie Markíza vytkol podpredsedovi sociálnej demokracie Jurajovi Blanárovi, že neplnia sľuby, ktoré ľuďom dali už pred desiatimi rokmi. „Vy ste to sľubovali na bilbordoch už v roku 2010. Dodnes ste 13.dôchodok neodsúhlasili,“ uviedol Kollár. Zdôraznil, že šancu mali práve vtedy, keď s návrhom prišli do Národnej rady poslanci Sme rodina. „Už to mohlo platiť. Vy ste za neho nezahlasovali,“ dodal Kollár.
Sme rodina vo svojom programe pre ľudí pripravil konkrétny zoznam pomoci pre starých ľudí. Hnutie je pripravené presadiť okrem iného aj spomínané 13.dôchodky. Samotný Kollár opakuje, že starých ľudí si štát musí vážiť.

Borisovi Kollárovi ide karta. Mení rétoriku konkurencie a určuje témy
Všetci s ním majú problém, no bez neho to po voľbách zrejme nepôjde. Borisovi Kollárovi a hnutiu Sme rodina sa navyše podarilo určiť jednu zo zásadných tém predvolebného boja. Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | Peter Bachan