Požiare sú načas pod kontrolou, Canberra ruší výnimočný stav
03 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Požiare, ktoré ohrozovali hlavné mesto Austrálie, sa cez víkend podarilo dostať pod kontrolu. Úrady zrušili výnimočný stav.


Ako informovala agentúra Reuters, zatiaľ, čo oheň v regióne austrálskeho hlavného mesta sa rozšíril na viac ako 55-tisíc hektárov, čo je takmer štvrtina jeho celkovej rozlohy, horúčava, ktorá zvyšovala nebezpečenstvo, sa zmierňuje.

Najvyšší vládny predstaviteľ oblasti Andrew Barr však vyhlásil, že táto hrozba ešte neskončila a môžu byť pred  nimi ešte týždne hasenia. „Možno bude ešte potrebné vrátiť sa do stavu núdze, ak si to situácia bude vyžadovať,“ uviedol v nedeľu.

Región vyhlásil výnimočný stav cez víkend. Úradom to dalo väčšiu právomoc nariadiť evakuáciu, uzavrieť cesty a prevziať kontrolu nad ohrozovanými nehnuteľnosťami, keďže požiar ohrozoval už aj oblasti predmestia. Takúto mimoriadnu situáciu mali v Canberre naposledy v roku 2003, kedy oheň zničil takmer 500 domov a spôsobil 4 úmrtia.

Predĺžená sezóna lesných požiarov zabila od septembra 33 ľudí a odhaduje sa, že o život prišla približne miliarda pôvodných živočíšnych druhov. Asi 2500 domov bolo zničených. „Zmazaných“ z povrchu zeme bolo viac ako 11,7 milióna hektárov vyschnutého buša.

Oheň na južnom cípe oblasti (ACT) prešiel v nedeľu aj do štátu Nový Južný Wales (NSW) a podľa úradov zničil niekoľko domov. Popoludní oblasť zasiahlo 70 požiarov, 30 sa nepodarilo dostať pod kontrolu. V dôsledku kombinácie dymu a prachu vydala NSW Health vyhlásenie, že kvalita ovzdušia bude v niektorých častiach štátu, vrátane Sydney, zlá. Postihnutí obyvatelia boli vyzvaní, aby zostali doma a obmedzili fyzickú aktivitu.
Rozsiahle búrky a údery blesku môžu podľa hasičov z NSW spôsobiť nové vznietenie.

Dobrá správa od hasičov z Nového Južného Walesu na Facebooku – podarilo sa im zvládnuť požiar, ktorý horel od 28. decembra a zničil takmer 334-tisíc hektárov územia:



 

Video BBC na Twitteri – prečo sú austrálske požiare tento rok také zlé. Príčinou sú teplotné rekordy, sucho – nedostatok zrážok a vietor. Austrálske leto trvá až do marca, preto ešte s požiarmi nemusí byť koniec...:



London Bridge 2.0? V Londýne dnes bodal islamista zo zoznamu sledovaných
Útočník, ktorého dnes zastrelili policajti na londýnskom predmestí Streatham bol podľa správy televízie Sky News na policajnom zozname sledovaných teroristov. Polícia tvrdí, že útok súvisel s islamizmom. Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič