Miloš Zeman predpovedá život „bez feťákov“
03 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Český prezident Miloš Zeman predpovedá, že z vidieka vzíde národné obrodenie. Predpovedal to minulý týždeň na stretnutí so starostkami a starostami „Dediny roka“ na Pražskom hrade.


Hlava štátu si myslí, že práve dediny a malé mestá sú skutočnou základňou českej spoločnosti a v budúcnosti sa budú ľudia sťahovať späť na vidiek. Chce veriť, že vidiek sa stane hybnou silou národného obrodenia.

Zeman svoju víziu rozvinul: „To znamená život v komunite a nie v izolácii, život bez feťákov, život na báze rodiny, tj. muža, ženy a detí.“ Budúcnosť krajiny vidí v tzv. dezurbanizácii, pri ktorej ľudia opúšťajú mestá a sťahujú sa na vidiek. „Zistia, že život v mestách je odcudzený a že im neprináša pravú radosť,“ uviedol. Prezident okrem toho spomenul, že sám žil desať rokov na vidieku, preto vie tieto dva štýly porovnať.

Podľa aktuálne.cz, Česko takejto prognóze zatiaľ nezodpovedá. Na vidieku žije približne štvrtina obyvateľstva, zvyšok žije v mestách. Svetoví experti potvrdzujú mestský trend a odhadujú, že do roku 2050 budú v mestách dve tretiny všetkých ľudí na planéte. Dnes sa však už jasne ukazuje neúnosnosť takéhoto trendu v budúcnosti.

Výnimočný dátum – deň matematikov, svadieb i svišťa
Druhý februárový deň bol výnimočný – nielen pre matematikov, ale aj ako obľúbený termín na sobáš. Svišť Phill v Amerike predpovedal ďalšie počasie a v kalendári sme mali i Hromnice. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Natália Sollárová