Irán vedel že zostrelili lietadlo, tvrdí Ukrajina
03 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Ďalší pilot bol svedkom okamihu, ked' bolo lietadlo zasiahnuté, a upozornil riadiacu vežu. Nahrávka nahlásenia unikla von. Ukrajina potvrdila jej autentickosť a teraz Irán tvrdí, že už d'alej nechce spolupracovať s Kyjevom vo vyšetrovaní. Informuje portál DW.


Záznam odhaľuje, že iránska vláda okamžite vedela, že minulý mesiac zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo, napriek tomu, že celý čas popierala akékúkoľvek vedomosť o incidente. Prepis záznamu bol zverejnený v neskorých hodinách v nedeľu ukrajinským televíznym kanálom 1 + 1, pričom Zelenskiy potvrdil jeho pravosť.

„Nahrávka skutočne dokazuje, že iránska strana od začiatku vedela, že naše lietadlo bolo zostrelené raketou, vedeli o tom už čase streľby“ povedal Zelenskiy pre 1 + 1. Vedúci iránskeho tímu vyšetrujúceho nehodu, Hassan Rezaifar, v pondelok uviedol, že nahrávka je legitímna a povedal, že bola poskytnutá ukrajinským úradníkom v rámci snahy zdieľať výsledky jeho vyšetrovania.

Všetkých 176 cestujúcich spolu s posádkou na palube letu ukrajinskej medzinárodnej leteckej spoločností bolo usmrtených pri havárii 8. januára.

Pilot videl „žiaru rakety“


Záznam obsahuje rozhovor medzi iránskym pilotom a iránskym riadiacim letovej prevádzky, ktorí boli svedkami okamihu, keď bolo zasiahnuté ukrajinské lietadlo . Môže byť počuť ako pilot ktorý riadil lietadlo hovorí že videl na oblohe „svetlo rakety“.

"Vážený inžinier, bola to explózia. Videli sme veľmi veľké svetlo, ale naozaj neviem, čo to bolo," hovorí pilot v jazyku Farsi. Riadiaci letovej prevádzky sa potom pokúsil spojiť s ukrajinským dopravným lietadlom, čo sa mu nepodarilo.

Irán kritizoval reakciu na haváriu


Po odvysielaní nahrávky v ukrajinskej televízii, Teherán obvinil Kyjev z úniku informácií. Irán uviedol, že v dôsledku úniku už nebude zdieľať materiál z vyšetrovania nehôd s Ukrajinou .

Po trojdňovom popieraní účasti na havárii Irán uznal, že náhodne zostrelil lietadlo.

K incidentu došlo len niekoľko hodín potom, čo Irán zahájil útoky na americké ciele v Iraku ako odvetu za letecký útok USA, ktorý zabil najvyššieho iránskeho generála Qassema Soleimaniho.

Teherán čelil rastúcemu tlaku zo strany Ukrajiny, Kanady a ďalších krajín, ktorých občania boli pri havárii zabití, aby poslali dôkazy do zahraničia medzinárodným vyšetrovateľom na analýzu.

Ukrajina: Lietadlo havarované v Iráne mohla zasiahnuť raketa ruskej výroby
Ukrajinskí experti zvažujú ako hlavné verzie príčin havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne zásah raketou ruskej výroby, teroristický útok i výbuch motora z technických dôvodov. Informovali o tom vo štvrtok agentúra RIA Novosti a rozhlasová... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Dominik SImon / TASR