Mexiko: Druhý motýli aktivista sa našiel mŕtvy

Raul Hernandez Romero bol sprievodcom v rezervácii Monarch butterfly, ktorá je tiež označená miestom svetového dedičstva UNESCO. Jeho smrť prišla len niekoľko dní po tom, čo sa našlo telo aktivistu Homera Gomeza Gonzáleza. Informuje DW.


Podľa správ z médií v pondelok bol mŕtvy muž, dvojka v organizácii spolupracujúcej s najväčšou mexickou rezervou motýľov. Raul Hernandez Romero bol sprievodcom v biosférickej rezervácii Monarch Butterfly, ktorá je aj na zozname svetového dedičstva UNESCO v južnom Mexiku.

Hernandezova rodina oznámila úradom, že ho nevideli od 27. januára, keď opustil svoj domov v meste Angangueo, ktoré sa nachádza v rezervácii. Polícia uviedla, že ho našli neskoro v sobotu, na tele má množstvo modrín a predmet v hlave ktorý sa javil ako nôž. Pár dní predtým bolo v oblasti Ocampo nájdené telo Homera Gomeza Gonzáleza. Utrpel zranenie hlavy a potom sa utopil v rybníku.

50-ročný Gonzalez bol popredným aktivistom v boji proti ťažbe dreva, keďže priemysel vo vysokej miere narušuje migračnú cestu motýľa Monarch, ktorý v zime migruje z Kanady až do južného Mexika. Jeho brat povedal, že naposledy videl Gonzáleza na komunitnej oslave v spoločnosti primátora Ocampa, Roberta Arriagy Colína a niekoľkých ďalších miestnych úradníkov. Zistilo sa, že lúpež pravdepodobne nie je motívom Gonzalezovej smrti, pretože sa u ňho našlo 500 dolárov v hotovosti.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador označil Gonazalezovu smrť za „bolestivú“ a uviedol, že verí, že by mohla byť spojená s organizovaným zločinom.

Ťažba dreva, legálna aj nelegálna, ako aj cestovný ruch, poľnohospodárstvo a ťažba sú vštky aktívnymi odvetviami v oblasti rezervácie a ohrozujú prosperitu motýľov a stabilitu ich migrácie. V tejto oblasti pôsobia aj konkurenčné drogové gangy, ktoré pravidelne bojujú o najlepšie pašerácke trasy.

Najdlhší „narkotunel“ nájdený na hranici medzi USA a Mexikom
Tunel sa ťahá viac ako 1,3 kilometra pod hraničnou stenou medzi USA a Mexikom a je vybavený výťahom. „Nikdy sme si skutočne nemysleli, že majú odvahu, aby zašli tak ďaleko,“ uviedol jeden americký predstaviteľ. Informuje DW. Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Dominik Simon