Väčšina detí spí s mobilom pri posteli, je pre ich život kľúčový
02 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Viac ako polovica detí má v noci mobilný telefón pri sebe, vyplýva to z ročného prieskumu zameraného na využívanie médií mladými ľuďmi.


V správe organizácie Childwise za rok 2019 sa zistilo, že deti dostávajú mobilné telefóny v čoraz mladšom veku, pričom vlastné zariadenie majú zvyčajne po dovŕšení 7 rokov. Priemerný čas strávený na telefóne vo vekovej skupine od 7 do 16 rokov je v priemere 3 hodiny a 20 minút denne.

Podľa Simona Leggetta, vedúceho výskumu, telefóny môžu „ovládať životy detí“. Keďže mobily sú vždy po ruke ako „súkromná a osobná technológia“, pre rodičov môže byť ťažké nastaviť deťom hranice.

Prieskum založený na rozhovoroch s 2200 deťmi vo veku od 5 do 16 rokov v Spojenom kráľovstve ukázal, že mobilný telefón hrá v živote mladých ústrednú úlohu. Podľa výsledkov, 57 percent z nich má vždy pri posteli mobilné zariadenie a 44 percent sa bez telefónu cíti „nepohodlne“. Približne 42 percent mládeže mobil vôbec nevypína. Viac ako 70 detí má na telefóne pripojenie na internet.

Či ide o „chatovanie“ (četovanie-konverzáciu, pozn. red.), sledovanie zábavných programov alebo získavanie informácií, mobilné telefóny sú pre mladých ľudí hlavnou online bránou. Deti dokonca na počúvanie hudby častejšie používajú mobil ako rádio. YouTube, veterán podľa online štandardov, zostáva dominantný – používa ho každý deň až 61 percent detí, väčšinou na telefóne. Nasleduje Snapchat, Instagram a rýchlo rastúci Tik Tok, ktoré spolu s WhatsApp patria medzi najviac používané. Naproti tomu Facebook už nie je ani medzi 10 najobľúbenejšími.

Podľa Leggetta kombinácia mobilných telefónov a prístupu na internet môže spôsobiť, že je pre rodičov ťažké kontrolovať, čo ich deti sledujú.

S originálnym nápadom prišla jedna reštaurácia v Austrálii, v ktorej žiadne mobily znamenajú zľavu za účet.

Všimnite si na fotografii ako to cítia deti


Zuckerberg: Facebook sa chystá naštvať veľa ľudí
Mark Zuckerberg, zakladateľ sociálnej siete, na piatkovom technickom summite na Floride povedal, že Facebook bude obhajovať princípy ako sloboda prejavu a šifrovanie, aj keď to znamená čeliť odporu. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Natália Sollárová