Ministerstvo zvažuje, ktoré odborné učebnice zaobstará, pretože sú drahé
01 | 02 | 2020 I SITA

Najväčší záujem je o odborné učebnice strojárstva, potravinárstva či dopravy


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) musí zvážiť, ktoré učebnice pre odborné predmety zaobstará, pretože sú drahé. Ako uviedlo pre agentúru SITA, najväčší záujem o tento typ učebníc prejavili odbory strojárstva, potravinárstva, stavebníctva či dopravy. Pre školský rok 2019/2020 boli podľa ministerstva vynaložené na nákup a distribúciu školských kníh a na príspevok na učebnice financie vo výške 12,2 milióna eur. Ministerstvo potvrdilo. že aktuálne pripravuje podklady pre verejné obstarávania na nákup nových učebníc.

„Do úvahy však treba brať skutočnosť, že keďže ide o malé množstvo učebníc, ich cena je vysoká (50 eur/1 učebnica),“ priblížil rezort. Dodal, že práve preto musí zvážiť, ktoré z nich môže zaobstarať tak, aby efektívne zaobchádzal s verejnými prostriedkami. Najväčší záujem o učebnice pre odborné predmety je pre skupiny odborov strojárstvo, elektrotechnika, potravinárstvo či stavebníctvo. Záujem o ne taktiež prejavili skupiny odborov dopravy, pôšt a telekomunikácií či poľnohospodárstva, ekonomiky, ale aj učiteľstva.

ŠKANDÁL: Antivírusové programy môžu všetkých sledovať
Všetky vyhľadávania, nákupy aj prehrávané videá. Ktokoľvek si mohol kúpiť údaje o zákazníkoch používajúcich antivírusový program. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | redakcia


Ministerstvo uviedlo, že každoročne zabezpečuje školám učebnice na základe objednávok pre nasledujúci školský rok do výšky schváleného rozpočtu podľa edičného plánu. Robí tak bez ohľadu na to, či začína alebo končí volebné obdobie. Učebnice by malo ministerstvo zaobstarávať tak, aby boli dodané školám začiatkom školského roka. Na učebnice v školskom roku 2019/2020 vyčlenilo vyše 12 miliónov eur. „Rozpočet na rok 2020 sa aktuálne pripravuje a presná výška bude známa vo februári 2020,“ priblížilo ministerstvo.

Pre agentúru SITA rezort potvrdil, že pripravuje podklady pre vyhlásenie verejných obstarávaní na nákup nových učebníc. Presný termín vyhlásenia obstarávaní nie je zatiaľ známy. Podmienky k verejným obstarávaniam budú podľa ministerstva zverejnené na webe Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby sa zabezpečila transparentnosť.

Ľudí sledujú drony, ak nemajú rúšku, „hrešia“ ich
Na svete je aktuálne už viac ako 12-tisíc prípadov koronoavírusu, epidémia postupuje ďalej. V snahe zabrániť jej šíreniu sa ľuďom v Číne prihovárajú aj drony. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Natália Sollárová


ÚVO ministerstvu v roku 2019 napríklad nariadil zastaviť pilotné verejné obstarávanie pre učebnicu Prvouka pre druhý ročník základných škôl, ako aj obstarávanie na učebnice matematiky a geografie pre druhý stupeň základných škôl a 1. až 4. ročník osemročných gymnázií. Vyhovel tak námietkam, ktoré smerovali proti kritériám na vyhodnotenie ponúk. Po zrušení súťaží na geografiu a matematiku ministerstvo tvrdilo, že pripravuje nové verejné obstarávania tak, aby boli vyhlásené v čo najkratšom čase. Obstarávanie však doteraz nebolo vyhlásené.

Požiadavky škôl na učebnice pre odborné predmety sú v jednotlivých rokoch rôzne. Podľa rezortu to závisí od počtu žiakov v jednotlivých učebných a študijných odboroch a stavu učebnicového fondu škôl.