Novinár bol zranený pri dokumentovaní protestov v Ramalláhu potlačenom izraelskými kanistrami slzného plynu (VIDEO)
01 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Skupina novinárov, ktorí sa hlásili zo stretov medzi palestínskymi protestantmi a izraelskými vojakmi, sa dostala pod paľbu z kanistrov so slzným plynom s izraelskej strany, ktorá bola na nich očividne mierená. Informuje RT.


K incidentu došlo počas takzvaných „dní hnevu“ - série protestov proti návrhu Donalda Trumpa na vyriešenie arabsko-izraelského konfliktu. Jedna z demonštrácií proti plánu sa konala v sobotu mimo Ramalláhu, neďaleko mesta Al-Bireh na Západnom brehu.

Konfrontácia medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi bola pomerne intenzívna. Demonštranti hádzali na izraelskú stranu kameňe a spálené pneumatiky, kým na nich Izraelský vojaci strieľali granáty slzného plynu. V jednom okamihu pristál príval plynových kanistrov hneď vedľa miesta, kde stála skupina novinárov, ktorí dokumentovali celú udalosť.



"Vojaci nasadia veľké množstvo granátov slzného plynu a odpáli ich na raz z ich z vozidiel vybavených odpaľovacími zariadeniami," informoval arabský korešpondent RT Yafa Staiti. „Granáty pristávajú blízko seba. A plyn je skutočne silný. To vám vyrazí dych. “

Po prijatí „dohody storočia“, ktorú navrhol tento týždeň prezident USA Donald Trump, by sa vytvorilo palestínske spoločenstvo vo forme niekoľkých enkláv na izraelskom území as hlavným mestom mimo východného Jeruzalema. Palestínska strana ktorá sa nezúčastnila na jeho formulovaní a ktorá ho považuje za pokus legitimizovať izraelskú okupáciu palestínskych krajín návrh zamietla.

Arabská liga sa na samite v Káhire s Abbásom rozhodla že odmieta Trumpov „obchod storočia“
Arabská liga odmieta mierový plán Blízkeho východu amerického prezidenta Donalda Trumpa s tým, že by to neviedlo k spravodlivému mieru medzi Izraelom a Palestínou. Palestínska strana už dohodu odmietla. Informuje RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Dominik Simon