Pred dvoma týždňami si vláda schválila finančný strop a už ho porušuje o 50 miliónov
30 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

O takmer 50 miliónov eur už plánuje Pellegriniho vláda prekročiť výdavky na rok 2020. A to si len pred dvoma týždňami schválila finančný strop, ktorý sa práve chystá porušiť, pripomína webový server Denníka N.


Približne polovica sumy, 23 miliónov, má ísť na navýšenie ceny za Národný futbalový štadión, s ktorého odkúpením súhlasila vláda. Ďalšie peniaze majú ísť na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (14,3 milióna) a na dostavbu basketbalovej haly Pasienky (8,5 milióna).


Strop na tohtoročné výdavky bol schválený preto, lebo cieľ mať vyrovnaný rozpočet sa nám vzďaľuje. Začalo to v roku 2018 a pokračovalo 2019. Následne sme dostali aj varovanie od Európskej komisie.


„Avšak ani apetít na zdanlivé zodpovedné riadenie verejných financií tejto vláde dlho nevydržal,“ citoval web Denníka N ekonomického experta PS/Spolu a bývalého analytika Inštitútu finančnej politiky Jána Remetu, ktorý na dané skutočnosti upozornil vo svojom blogu.


Uviedol, že aj keď sa vláda oficiálne v doložkách k svojim uzneseniam snaží navodiť dojem, že uvedené výdavky nie sú problém a vie ich vyfinancovať z rozpočtu, nie je to pravda. Peniaze na tieto dodatočné výdavky by sa podľa neho dali hľadať v rezervách, na ktoré je vyčlenených 0,7 miliardy eur alebo v ostatných výdavkoch, kde je rozpočtovaných 0,25 miliardy eur. No tieto peniaze sú už rozdelené na konkrétne výdavky.


NAKA vyšetruje status Blahu pre extrémizmus, ten sa bráni rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začal trestné stíhanie pre extrémistické trestné činy v súvislosti so statusom poslanca Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer-SD). Na sociálnej sieti na to upozornil poslanec NR SR Ondrej Dostál... Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | TASR