Štát má kúpiť Národný futbalový štadión. Cena je o 23 miliónov vyššia
30 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Cena, za ktorú by mal štát odkúpiť Národný futbalový štadión, je známa. Vyššia je o 23 miliónov a aktuálne dosiahla sumu 98,5 mil. eur bez DPH. Na stredajšie rokovanie vlády (29.1.2020) prišlo s takýmto návrhomMinisterstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.


Štát sa zaviazal kúpiť nekomerčnú časť štadióna, ak si súčasný vlastník, ktorým je spoločnosť Národný futbalový štadión, a. s., uplatní predajnú opciu, čo sa aj stalo. Ministerstvu to oznámila listom zo dňa 18. 10. 2019.



Došlo k zmene ceny

Pôvodná suma stanovená v Zmluve o budúcej zmluve znela na 75,2 miliónov eur. „V priebehu výstavby Národného futbalového štadióna došlo k realizácii technických špecifikácií, ktoré neboli predpokladané v Zmluve o budúcej zmluve, avšak ktoré boli objektívne nevyhnutné pre zachovanie účelu Národného futbalového štadióna, ako aj zachovanie, resp. zvýšenie jeho hodnoty,“ dôvodí ministerstvo zmenu ceny.



Strategický záujem

V materiáli predloženom na rokovanie vlády Slovenskej republiky pripomenulo záujem o podporu športovej reprezentácie krajiny na európskej a svetovej úrovni a v rámci toho strategický záujem na vybudovaní Národného futbalového štadióna ako športovej infraštruktúry národného významu pre účely reprezentácie Slovenskej republiky vo futbale, ktorá bude spĺňať najvyššie parametre pre organizovanie medzinárodných podujatí podľa kritérií Únie európskych futbalových asociácií (UEFA).


Projekt Národného futbalového štadióna bol zabezpečovaný spoločnosťou NFŠ, a. s. na základe zmluvy o dielo na zákazku „Výstavba športovej infraštruktúry „Národný futbalový štadión““ uzatvorenej dňa 28. júla 2016. Potvrdenie, že štadión je hotový a spĺňa podmienky certifikácie, prišlo dňa 12.12.2019. 


Materiál Informácia o postupe Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR s cieľom splniť uplatnenú opciu na kúpu Národného futbalového štadióna bol vládou schválený s pripomienkami.


O tri roky budeme sedieť na koaličnej rade v zátoke, písal Marian K. Andrejovi Dankovi
O tri roky budeme sedieť na koaličnej rade v zátoke, písal Marian K. predsedovi Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrejovi Dankovi. Informáciu priniesol spravodajský portál Denníka N, pričom zverejnil aj obsah správ. Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | TASR