Najdlhší „narkotunel“ nájdený na hranici medzi USA a Mexikom

Tunel sa ťahá viac ako 1,3 kilometra pod hraničnou stenou medzi USA a Mexikom a je vybavený výťahom. „Nikdy sme si skutočne nemysleli, že majú odvahu, aby zašli tak ďaleko,“ uviedol jeden americký predstaviteľ. Informuje DW.


Úrady odhalili najdlhší pašerácki tunel, ktorý sa kedy našiel na americko-mexickej hranici, informovali americkí predstavitelia v stredu. Tunel je dlhý viac ako 1 313 metrov - začína v priemyselnej zóne v mexickom meste Tijuana a končí pri skladovej zóne v americkom meste San Diego. Je vybavený systémom železničných vozíkov, výťahom, vysokonapäťovými elektrickými káblami, vetraním a drenážnym systémom podľa vyhlásenia americkej colnej správy a ochrany hraníc.

Mexické úrady objavili minulý august „narkotunel na vysokej úrovni“, hoci tento objav bol odhalený až teraz. „Sofistikovanosť tohto tunela demonštruje odhodlanie a peňažné zdroje kartelov,“ uviedol John Callery, špeciálny agent zodpovedný za Protidrogovú agentúru USA.

Leží pod hraničnou stenou


Hoci cezhraničné tunely nie sú pozdĺž hranice USA - Mexiko nové, veľkosť tunela a jeho technické komponenty orgány prekvapili. „Nikdy sme si skutočne nemysleli, že majú odvahu, aby zašli tak ďaleko,“ povedal Lance LeNoir, vedúci operácií hraničnej hliadky. „Stále ma prekvapujú.“ Americký prezident Donald Trump už dlho presadzuje rozšírenie hraničného múru s Mexikom, aj keď najnovší objav tunela ukazuje obmedzenia efektívnosti jeho plánov. Tunel vedie 21 metrov pod povrchom - hlboko pod súčasným podzemným limitom hraničnej steny. Chodba meria tiež okolo 5,5 metra a 2 stopy na šírku.

Tento objav ešte neviedol k zatknutiu alebo zadržaniu drog. Aj keď úradníci nehovorili o tom, kto je za tunel zodpovedný, oblasť v Mexiku z ktorej pochádza, je územím kartelu Sinaloa.

Podľa právnych predpisov USA musia orgány teraz vyplniť americkú stranu tunela betónom, aby ho uzavreli.

Mexickí vojaci zabili 11 útočníkov kartelu pri hranici s Texasom
CIUDAD VICTORIA, Mexiko - Mexickí vojaci zabili 11 útočníkov pri mexicko-texaskej hranici vo štvrtok. Informovali o tom štátne úrady Tamaulipas. Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Dominik Simon