Predbežné testy u dvojice z výletnej lode kotviacej v talianskom prístave koronavírus nepotvrdili
30 | 01 | 2020 I TASR

Dvaja pasažieri výletnej lode kotviacej v talianskom prístave Civitavecchia, u ktorých bolo podozrenie na nákazu novým druhom koronavírusu, pravdepodobne nakazení nie sú. Na základe predbežných testov to vo štvrtok podľa agentúry AFP oznámilo talianske ministerstvo zdravotníctva.


Na výletnej lodi, na ktorú uvalili karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z cestujúcich sú nakazení potenciálne smrtiacim novým druhom vírusu, uviazlo viac ako 6000 cestujúcich a členov posádky.


Podozrenie sa týka čínskeho páru, ktorý priletel 25. januára z Hongkongu do Milána a následne nastúpil v Civitavecchii na výletnú loď Costa Smeralda. Spoločnosť Costa Crociere, ktorá plavidlo prevádzkuje, potvrdila, že cestujúcich a posádku držia v izolácii.


Vzorky odobrané spomínanej dvojici odoslali na testovanie po tom, ako na loď prišli traja lekári a zdravotná sestra, aby pomohli žene trpiacej horúčkou. Ženu z Macaa vo veku 54 rokov a jej spolucestujúceho umiestnili v noci na štvrtok do izolovaných priestorov palubnej nemocnice.


Čína, odkiaľ sa šíri nový druh koronavírusu, hlásila vo štvrtok dosiaľ najväčší nárast počtu súvisiacich úmrtí za jediný deň. Prípady nakazenia sú potvrdené už v najmenej 15 krajinách, pričom len v samotnej Číne vírusu podľahlo 170 ľudí.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala na štvrtok nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorý má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze.


Americké tarify zostanú bez ohľadu na to, čo koronavírus spraví s čínskou ekonomikou
Washington nepristúpi na colné zvýhodnenie pre Peking, uviedol obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro, ktorý sa obáva, že smrtiaci vírus v Číne by mohlo ohroziť hospodárstvo. Informuje o tom portál CNBC. Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Marek Molnár