Hrozivá epidémia Koronavírusu už ohrozuje aj Slovensko! V Bratislave testovali prvého podozrivého
27 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Čínsky koronavírus je už v Európe. Tri potvrdené prípady hlási Francúzsko. Podozrenie na nákazu majú vo Viedni. V Bratislave testovali Slováka, u ktorého sa ale podozrenie podarilo vyvrátiť. Aká je situácia v Českej republike? Minister zdravotníctva Adam Vojtěch verejnosť uistil, že Letisko Václava Havla je pripravené na krízu. Lety z Číny bude Praha ďalej prijímať.


Kríza okolo čínskeho smrtiaceho koronavírusu nekončí. Naopak, každou hodinou sa objavujú nové a nové prípady. Nakazených je viac ako 2000, mŕtvych 56. To sú oficiálne údaje, reálne čísla ale budú podľa expertov vyššie.

Podozrenie na koronavírus mali takisto aj na slovensku. Podľa webu tvnoviny.sk testovali muža z bratislavskej Petržalky. Muž bol v izolácii v nemocnici na Kramároch. Mal kašeľ a zvýšenú teplotu. Podozrenie na smrtiaci vírus sa ale podarilo vyvrátiť.

V Prahe v nedeľu prebehla tlačová konferencia, na ktorej sa minister pokúsil verejnosť upokojiť. Podľa neho je predčasné, aby došlo k uzavretiu Letiska Václava Havla pre lety z Ázie. "Robíme kroky, ktoré sú racionálne," uviedol Vojtěch s tým, že panika nie je na mieste. Letisko ale zavedie cielený skríning pasažierov, ktorí budú mať príznaky ochorenia. Bohužiaľ vírus má dlhú inkubačnú dobu, kedy nakazený človek žiadne príznaky nejaví. Vedci tiež nevedia, ako presne sa vírus šíri.

"Systém je nastavený správne, opatrenia sú teraz dostatočné. Zatiaľ boli všetky prípady negatívne, "dodal Vojtěch. Pre lety z čínskych destinácií budú na Ruzyni určené dva stojančeky. Ich okolie bude častejšie dezinfikované.

Koronavírus zabíja najmä starých a oslabených ľudí. Zabíja v piatich percentách prípadov. SARS zabíjal 10% nakazených. Vo Francúzsku je kvôli chorobe hospitalizovaný pár vo veku 30 a 31 rokov. Obaja pochádzajú z mesta Wu-chan, do Francúzska prileteli 18. januára a nevykazovali vtedy žiadne symptómy. Francúzski lekári v sobotu večer varovali pred panikou v Európe. Pandémie by sa Európa mala vyhnúť. Napriek tomu v mnohých európskych mestách občania vykupujú ochranné rúška.

Madonna nepríjemne šokuje svojich fanúšikov. Kvôli vážnym zdravotným problémom ruší svoje turné
Hviezda prvého formátu, speváčka Madonna, bola nútená zrušiť svoje koncerty v rámci turné Madame X. Dôvodom sú trýznivé bolesti! Čítať ďalej
01 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová