OSN: Na Líbyjskom samite sa stretlo niekoľko krajín ktoré porušili embargo na zbrane
26 | 01 | 2020 I Mário Martinka
OSN v sobotu informovala, že niekoľko krajín ktoré podporujú rôzne konkurenčné frakcie v Líbyi porušilo zbrojné embargo, ktoré sa dohodli dodržiavať pred týždňom na summite v Berlíne

Minulú nedeľu sa zahraničné mocnosti podporujúce opozičné tábory bojujúce o líbyjské hlavné mesto Tripolis dohodli na samite, ktorý usporiadalo Nemecko a OSN na tom aby všetky strany konfliktu donútili k trvalému prímeriu a rešpektovali existujúce zbrojné embargo USA, píše arabský denník middleeastaffairs.net

"Za posledných desať dní bolo pozorovaných veľa nákladných a iných letov pristávajúcich na líbyjských letiskách v západnej a východnej časti krajiny, ktoré poskytovali stranám vyspelé zbrane, obrnené vozidlá, poradcov a bojovníkov," misia OSN v Líbyi (UNSMIL) uviedla vo vyhlásení. "Misia odsudzuje tieto prebiehajúce porušenia, ktoré môžu priviesť krajinu k obnovenému a intenzívnemu boju," uviedla UNSMIL. Obvinila niekoľko krajín, ktoré boli prítomné na berlínskej konferencii, bez toho, aby ich pomenovala.

Spojené arabské emiráty a Egypt podporujú východné sily Khalifa Haftara, ktoré sa pokúšajú obsadiť Tripolis v takmer desaťmesačnej kampani. Medzinárodne uznávaná administratíva so sídlom v Tripolise, ktorá sa snaží odraziť Haftarove sily je podporovaná Tureckom.

V posledných dvoch týždňoch boje ustupovali, v sobotu však bolo v Tripolise počuť ťažké delostrelectvo.Na berlínskom samite sa zišli najvyšší predstavitelia Spojených arabských emirátov, Egypta, Turecka a západných krajín, ako sú USA, Francúzsko, Británia a Európska únia.

Nemecko pozvalo Hafara a predsedu vlády Fajeza al-Serraja z Tripolisu, ktorí sa stretli osobitne s kancelárkou Angelou Merkelovou, ale odmietli sa stretnúť jeden s druhým.

Líbya je pohltená chaosom od zvrhnutia Muammara Kaddáfího v povstaní podporovanom NATO v roku 2011. Haftar podporuje administratívu s centrom na východe krajiny.

Líbya: Jediné funkčné letisko v Tripolise pozastavilo po útoku prevádzku
Jediné dosiaľ funkčné letisko v líbyjskom hlavnom meste Tripolis v stredu dočasne pozastavilo svoju prevádzku po tom, ako sa stalo terčom útoku. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR