Americký dôstojník, ktorý zostrelil iránske lietadlo, dostal medailu, zatiaľ čo muž, ktorý je vinný za zostrelenie ukrajinského lietadla, je vo väzení, vyhlásil Zaríf
25 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Irán uväznil vojenského dôstojníka, ktorý vystrelil raketu na ukrajinské lietadlo, uviedol iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, pričom porovnával akcie Teheránu s činmi USA, keď pred 32 rokmi zostrelili iránske lietadlo.


Zostrelenie Boeingu 737 spoločnosti Ukraine International Airlines začiatkom januára bolo „komplikovanou situáciou v zložitom čase“, uviedol Zaríf v rozhovore pre nemecký magazín Spiegel, keď vysvetľoval, prečo Teheránu trvalo pripustiť si vinu tri dni.

"Iní potrebovali oveľa viac času. Takmer pred 32 rokmi USA zostrelili iránske osobné lietadlo. Dodnes sa ešte stále nevydalo oficiálne ospravedlnenie," uviedol iránsky minister zahraničných vecí a odvolával sa na let 655 spoločnosti Iran Air, ktorý bol zostrelený krížnikom USS Vincennes v júli 1988.

A na rozdiel od USA Irán nepropagoval tých, ktorí sa podieľajú na streľbe rakiet proti civilnému cieľu, pripomenul Zaríf.

"Americký dôstojník, ktorý bol zodpovedný za zostrelenie lietadla, dostal medailu. Medzitým Iránčan, ktorý zostrelil ukrajinské lietadlo, je teraz vo väzení," vyhlásil Zaríf.

34 amerických vojakov utrpelo poranenie mozgu pri iránskom odvetnom útoku za zabitie Solejmáního, informuje Pentagón
34 amerických vojakov bolo diagnostikovaných s traumatickým poranením mozgu po iránskych útokoch na dve americké základne začiatkom tohto mesiaca, vyhlásil Pentagón. Informuje o tom spravodajský portál The Guardian. Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Marek Molnár