Zemetrasenie, aké tu už dávno nebolo. V parlamente sa našlo 36 „zbehov“
24 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Zemetrasenie, akým prešiel parlament v tomto volebnom období, bolo výnimočné. Zo 150-členného zákonodarného zboru končí 36 poslancov ako nezaradených. Vystúpili z klubov strán, za ktoré kandidovali do parlamentu. Správu priniesol denník SME.


Zmeny sa prejavili vo všetkých kluboch s výnimkou SNS. Najsilnejšia vládna strana Smer prišla o jedného poslanca, Mareka Maďariča. Tretia vládna strana Most-Híd začínala s 11 poslancami, skončila s desiatimi.

V opozícii však boli straty väčšie. Klub SaS mal pôvodne 21 poslancov, zostalo 11 zákonodarcov. V súčasnosti sa odídenci zo SaS pokúšajú presadiť vo voľbách do parlamentu pod hlavstnou hlavičkou Demokratickej strany. Klub OĽaNO - NOVA sa zúžil z 19 členov na desať. Viacerí odídenci si hľadali uplatnenie v nových politických subjektoch. Ľudová strana Naše Slovensko mala 14 poslancov v klube, prišla o štyroch členov.


Politológ Jozef Lenč súčasný vysoký počet nezaradených poslancov vysvetľuje mimoriadnou nestabilitou straníckeho systému. „Svedčí to možno o nevzdelanosti občanov, nevzdelanosti ľudí, ktorí politiku robia popri veľkých ambíciách. Tie často prehlušia volanie po realizovaní politického programu. Tradícia demokratického straníckeho systému nie je u nás vôbec zakorenená.“ Rozbíjanie a vznik nových strán je podľa politológa aj odrazom doby. „Pevnosť voliča je omnoho menšia, môže podľahnúť novým komunikačným prvkom, ktoré ho privedú do zmätku,“ poznamenal.


Denník ešte pripomenul, že vo funkčnom období 2012 - 2016 vystúpilo z klubov 25 poslancov. Volebné obdobie 2010 - 2012 (vláde predsedala Iveta Radičová) malo sedem nezaradených; vyvrcholilo predčasnými voľbami.


Fico mladší sa oženil. Firma jeho svokra dostala od štátu štedré výhody
Papierenskému gigantu v Ružomberku štát udelil štedré daňové prázdniny. Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová