Fico mladší sa oženil. Firma jeho svokra dostala od štátu štedré výhody
24 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Papierenskému gigantu v Ružomberku štát udelil štedré daňové prázdniny.


Nebolo by na tom nič zvláštne, keby vysokopostavený manažér v ružomberských papierňach nebol priamo svatom Roberta Fica. Na tieto skutočnosti upozornil týždenník Plus 7 dní.


Expremiér minulé leto oženil syna Michala. Jeho nevestou je Nataša, dcéra Miloslava Čurillu, jedného z najmocnejších mužov ružomberských papierní Mondi SCP, tvrdí týždenník. Fico je tak s Čurilom už de facto rodina. Čurila v súčasnosti stojí na čele predstavenstva spoločnosti a je pravou rukou papierenského magnáta Milana Fiľa, ktorý fabrike šéfuje. Ten je zas podľa medializovaných informácií považovaný za tichého donora strany Smer, ktorej, ako je všeobecne známe, predsedá Robert Fico.



Milióny za stop prepúšťaniu

Celulózka dostala prvé daňové prázdniny v roku 2012, keď Ficova vláda firme odklepla daňový stimul v sume 25 miliónov eur. Nemuseli ani sľúbiť zvýšenie počtu pracovných miest, šlo len o to, aby sa zabránilo prepúšťaniu starých zamestnancov.


V roku 2016 sa zase majitelia Mondi tešili ďalšej štedrej úľave na dani, tentoraz vo výške takmer 49 miliónov eur. Cieľom bolo podporiť investičný zámer podniku v hodnote 310 miliónov eur. Zo zisku firmy by sa z dane odrátala táto suma. Ministerstvo hospodárstva pre Plusku reagovalo: „Druhý stimul spĺňal podmienky investičného zámeru vo výške viac ako 200 miliónov eur a zároveň podmienku investičnej pomoci vo forme daňovej úľavy, podľa vtedy platnej legislatívy bolo rozhodnutie v kompetencii Ministerstva hospodárstva SR, a nie vlády.“



Konflikt záujmov?

Konflikt záujmov tam iste prítomný je, myslí si Gabriel Šípoš z Transparency international. „Starosť vtedajšieho predsedu vlády o blaho štátu sa kríži so záujmom o blaho jeho syna. Či bol tento faktor dôležitý pri rozhodovaní o daňových prázdninách, je však otázne. Kľúčový akcionár Mondi Milan Fiľo mal dlho blízke vzťahy s Robertom Ficom, viacerí ho vnímali dokonca ako utajeného sponzora Smeru,“ pripomenul Šípoš.


Rezort dopravy chce dať v tomto roku na propagáciu Slovenska v zahraničí 2,6 milióna eur
Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) chce v tomto roku vynaložiť na marketingové aktivity zamerané na podporu propagácie Slovenska v zahraničí približne 2,6 milióna eur. Rezortná sekcia cestovného ruchu v roku 2020 plánuje zastúpenie Slovenska... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | SITA