Francúzsky kabinet schválil kontroverznú dôchodkovou reformou, ktorá vyvolala štrajky
24 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Vláda tvrdí, že zmena dôchodkového systému je jediným spôsobom, ako zaručiť „medzigeneračnú spravodlivosť“. Rokovania s vedúcimi predstaviteľmi pracovných síl sú pripravené na budúci týždeň informuje DW.


Kabinet francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v piatok schválil kontroverznú dôchodkovu reformou, ktorá bola dôvodom siedmich týždňov masových protestov, ktoré ochromili časti krajiny. Nové pravidlá by mali zjednocovať 40 rôznych dôchodkových systémov a zvýšiť vek odchodu do dôchodku určíté typy zamestnaní, mnohé z nich v sektore dopravy, zmena by mala byť zo 62 na 64 rokov.

Hovorkyňa vlády uviedla, že reforma vytvorí „trvalý a pevný“ systém, ktorý „zabezpečí medzigeneračnú spravodlivosť, chráni najzraniteľnejších, obnovuje dôveru a obnovuje hodnotu práce“.

Francúzsko, rovnako ako mnoho krajín v rozvinutom svete, sa kvôli znižovaniu pôrodnosti a menším počtom mladých pracovníkov zaoberá tým, ako financovať svoje relatívne štedré dôchodkové systémy, . Vláda tvrdí, že nový systém by znížil deficity v dôchodkových fondoch o miliardy.

Stretnutie naplánované s vedúcimi pracovníkmi

Vláda sa má stretnúť s vedúcimi predstaviteľmi odborov 30. januára, aby prediskutovala alternatívne spôsoby financovania dôchodkového systému. Ak nedôjde k dohode, administratíva prezidenta Macrona vyhlásila, že vyhláškou zvýši vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Zároveň v uliciach Paríža pokračovali protesty proti novým pravidlám. Generálna konfederácia práce (CGT) uviedla, že k piatkovému pochodu sa pripojili stovky tisíc demonštrantov.

Zatiaľ čo protesty trochu stratili na intenzite, väčšina vlakov a parížske metro opäť jazdili, Eiffelova veža zostala zatvorená, keďže sa na demonštráciách zúčastnili aj jej pracovníci.

Protestujúci boli v posledných dňoch kritizovaní, pretože konflikty a násilie stúpajú. Vláda tiež odsúdila „nezákonné“ činy niektorých zamestnancov energetických spoločností, ktorí spôsobili výpadky energie v obytných zónach a blokovanie prístavov a palivových zariadení.

„Sme zatvorený“: Eiffelova veža sa uzavrie kvôli štrajku odborov vo Francúzsku
Najviac ikonická pamiatka Paríža, sa uzavrela kvôli masívnym protestom proti rozdeľujúcemu sa zákonu o dôchodkových reformách. Správa je pre turistov veľkým sklamaním. Aj dalšie turistické destinácie ako Versailles alebo Louvre varovali pred možným... Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Dominik Simon