Žena z Detvy atakovala svojho chorého druha
24 | 01 | 2020 I SITA

 Nepodmienečný trest odňatia slobody na šestnásť mesiacov potvrdil vo štvrtok odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 46-ročnú Jaroslavu Pleškovú z Detvy. Žena atakovala svojho 66-ročného druha Jozefa, čím spáchala prečin nebezpečného vyhrážania a výtržníctva.


V minulosti už trestaná Plešková bývala s chorým Jozefom v bytovke v Detve. V marci minulého roku pod vplyvom alkoholu fyzicky napadla druha a hrozila mu zabitím, ak nevypadne z bytu. Ten odišiel pred dom a sadol si na chodník. Krátko nato Plešková chcela, aby sa vrátil do bytu a keď Jozef odmietol, vulgárne mu nadávala a dala mu dve facky. Tým spáchala prečin nebezpečného vyhrážania a výtržníctva voči blízkej osobe.

Na Okresnom súde vo Zvolene Plešková odmietla obžalobu s tým, že je nevinná. Ona sa o chorého Jozefa starala, chodila s ním k lekárovi, zabezpečovala nákupy a starala sa o domácnosť. Priznala, že svoje partnerské problémy riešili trochu hlučnejšie, najmä keď bola pod vplyvom alkoholu. Prvostupňový súd uznal Pleškovú za vinnú na základe výpovede Jozefa v prípravnom konaní a tvrdení susedov.

O tých obžalovaná vyhlásila, že sú voči nej zaujatí a Jozefa naviedli, aby proti nej vypovedal. Okresný súd Pleškovej po rozsiahlom dokazovaná uložil nepodmienečný trest odňatia slobody na šestnásť mesiacov. Priťažilo jej, že už bola v minulosti trestaná za lúpež, marenie spravodlivosti a nebezpečné vyhrážanie.

Proti verdiktu sa Plešková odvolala, ale banskobystrický krajský súd jej nevyhovel a rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil.

Plešková s Jozefom žili spolu takmer tridsať rokov. Odvolacieho konania s družkou sa dlhodobo chorý Jozef nedočkal, pred dvoma týždňami zomrel. Nie však na následky konania družky

Rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici je právoplatné. Plešková si trest odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia.