Emmanuel Macron kričal na izraelských bezpečnostných dôstojníkov počas hádky v Jeruzaleme
23 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol zapojený do hádky s izraelskými bezpečnostnými dôstojníkmi v Jeruzalemskom starom meste. Informuje CNN.


Makron, ktorý je vo štvrtok v Jeruzaleme, aby sa zúčastnil veľkej pamätnej udalosti holokaustu, navštevoval kostol sv. Anny, ktorý patrí francúzskej vláde a je považovaný za francúzske územie, bol nakrútený ako napomína bezpečnostných dôstojníkov za to, že sa zjavne snažili nasledovať ho do kostola.

„Každý pozná pravidlá. Nepáči sa mi, čo si predo mnou robil. Choď von!“ kričal Macron.

Rímskokatolícky kostol, ktorý pochádza z 12. storočia, bol osmanským sultánom v roku 1856 darovaný Napoleónovi III.

„Rešpektujte pravidlá, sú zavedené po celé storočia. Somnou sa to nezmení, to vám môžem povedať,“ dodal počas sporu Macron.

Hovorkyňa Elysejského paláca informovala CNN, že sporu predchádzala výmena názorov medzi francúzskou a izraelskou bezpečnosťou.

„Svätá Anna patrí do Francúzska v Jeruzaleme. Je na Francúzsku, aby chránilo tieto miesta v tomto meste. Izraelské bezpečnostné sily chceli vstúpiť, zatiaľ čo už francúzske bezpečnostné služby poskytovali bezpečnosť. Prezident reagoval na hádku medzi izraelskou a francúzskou ochrankov v čase vstupu do Svätej Anny s cieľom ukončenia tohto sporu a pripomenutia si všetkých platných pravidiel, “uviedla hovorkyňa.

Izraelskí predstavitelia označili incident medzi izraelskými a francúzskymi bezpečnostnými dôstojníkmi za „diskusiu“ a uviedli, že návšteva prebehla podľa plánu.

„Na základe vopred dohodnutých podmienok strážca Izraelskej bezpečnostnej agentúry (ISA) a policajt sprevádzali francúzskeho prezidenta a jeho delegáciu vo vnútri,“ uvádza spoločné vyhlásenie polície a ISA.

Prezident Macron sa ospravedlnil za incident, keď delegácia ukončila návštevu kostola.

Hovorkyňa cestujúca s Macronom odmietla potvrdiť, či sa prezident ospravedlnil a povedala: „Neviem. Nebola som svedkom tohto momentu.“

Francúzsko neuznáva izraelskú suverenitu nad Starým mestom, pretože leží vo východnej časti Jeruzalema, ktoré považuje za okupované územie. Túto charakteristiku, ktorú má za svoju väčšina zvyšku sveta, spochybňuje Izrael, ktorý považuje celý Jeruzalem za svoje suverénne územie.

Stredajší stret má silnú podobnosť s incidentom v roku 1996, kedy bol počas návštevy toho istého kostola natočený podobný "rozhovor" medzi izraelskou ochrankou a vtedajším francúzskym prezidentom Jacques-om Chirac-om.

Makron je jedným z viac ako 40 svetových lídrov, ktorí sa zúčastnia piateho svetového fóra o holokauste v Jeruzaleme, okrem iného aj ruského prezidenta Vladimíra Putina, viceprezidenta USA Mikea Pence a britského princa Charlesa.

Poľsko a Rusko sa prú kvôli holokaustu. Duda kvôli tomu odmietol prísť do Izraela
V jeruzalemskom pamätníku holokaustu Jad Vašem začali spomienkové akcie na výročie oslobodenia Osvienčimu. Do Izraela sa zišli stovky oficiálnych hostí z celého sveta. Pripomienkovej akcie sa ale odmietol zúčastniť poľský prezident Andrzej Duda.... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon