Čínsky vírus je ako SARS. V sobotu sa dajú do pohybu milióny ľudí, hrozí pandémia
22 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič

V desaťmiliónovom čínskom meste Wu-Chan sa 12. decembra prvýkrát objavil nový vírus. Identifikovať sa ho podarilo až po novom roku. Od tej doby sa ním nakazilo už takmer 440 ľudí, deväť z nich zomrelo.


Nový druh koronavírusu spôsobuje dýchacie ochorenia a lekári ho zatiaľnevedia liečiť. Odborníci sa obávajú, že sa vírus do sveta rozšíri skôr, kým ho dokážu aj liečiť.

Počty nakazených novým typom vírusu označovaným ako 2019-nCoV každým dňom rastú o niekoľko desiatok. Začiatkom týždňa sa potvrdila tá najhoršia obava: vírus sa šíri aj medzi ľuďmi. Dôkazom je pätnásť nakazených čínskych zdravotníkov. Odborníci predpokladajú, že v takom prípade môže byť v skutočnosti v tejto chvíli nakazených už viac ako 1700 ľudí.
To najhoršie má však ešte len prísť.

Na sobotu pripadá čínsky Nový rok, hlavný sviatok pre Číňanov a jeden z najdôležitejších sviatkov v celej juhovýchodnej Ázii, pri ktorom sa milióny ľudí dajú do pohybu. Cesty za rodinami a príbuznými každý rok ochromia čínsku dopravu. Vlani vycestovalo z Číny do zahraničia naraz sedem miliónov ľudí. Informuje český portál Aktuálně.cz

Nový druh vírusu sa môže rozšíriť a spôsobiť pandémiu, ako pred pätnástimi rokmi spôsobil vírus SARS. Nejde o náhodnú podobu. Koronavírus 2019-nCoV a SARS patria do rovnakej rodiny vírusov.
Nákaza sa šíri už teraz.

Počas víkendu sa nákaza objavila v Pekingu, Šanghaji a v provincii Kuang-tung, teda stovky kilometrov od zdroja v meste Wu-Chan na stredozápade krajiny. Vírus tiež prekonal hranice Číny a dokonca aj kontinentu. Objavil sa v Thajsku, Južnej Kórei a Japonsku - všetci nakazení predtým navštívili čínske mesto Wu-Chan. Prítomnosť vírusu sa už v jednom prípade potvrdila aj v USA. Koronavírus bol diagnostikovaný v Seattli u jedného cestujúceho z Číny.

HROZBA: Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Číne stúpol na takmer 300
Počet ľudí, ktorí sa v Číne nakazili novým vírusom podobným SARS, stúpol v utorok na 291. Čínske úrady zaznamenali takmer 80 nových potvrdených prípadov nákazy, ktorej doposiaľ podľahli štyria ľudia. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Kvôli málo preskúmanému koronavírusu v stredu mimoriadne zasadne aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Krízový výbor má rozhodnúť, či je nutné vyhlásiť celosvetový stav zdravotnej núdze.
Divoké cibetky na trhu

Stopy k prvej nákaze vedú do už spomínaného Wu-Chanu, najľudnatejšieho mesta strednej Číny. Konkrétne na rybí trh, kde sa v decembri nakazil takzvaný pacient nula zrejme od zatiaľ neznámeho divého zvieraťa. Odborníci prišli na to, že 2019-nCoV, rovnako ako SARS, pochádza pôvodne zo zvieracej ríše.

Na trhu vo Wu-Chane sa zrejme nepredávali len ryby a mäso z hospodárskych zvierat, ale aj živé divoké zvieratá. Na záberoch urobených na trhu, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, sú vidieť klietky, v ktorých sa tiesnia medvedíky čistotné, hady, dikobraz, a dokonca aj drobné kopytníky. Videá neprešli čínsku cenzúrou a z internetu čoskoro zmizli. Neskôr ich ale zverejnila americká stanica CNN.



"Celé to začalo zvieracím vírusom, ktorý sa začal šíriť medzi ľuďmi," potvrdzuje virológ Leo Poon z hongkonskej univerzity, kde sa vírus podarilo prvýkrát identifikovať. "O tých zvieratách nič nevieme. Nevieme, v akom sú zdravotnom stave alebo aké vírusy môžu prenášať."

Čínske úrady celý trh už 1. januára uzavreli. Výskyt živých divokých zvierat ale nevyšetrujú. Pritom od tej doby, čo sa v krajine rozšíril SARS, je zakázaný minimálne predaj cibetiek. Tieto malé šelmy, ktoré Číňania v niektorých oblastiach Číny oceňujú ako pochúťku, sú považované za zdroj tejto epidémie.
Liek neexistuje

Podľa zistení CNN sa ale na trhu v meste Wu-Chan pred jeho zatvorením cibetky v klietkach predávali. Reportéri priamo hovorili s jedným z predajcov, ktorý priznal, že predáva cibetky odchytené v divočine.

Nový druh koronavírusu je nebezpečný hlavne tým, že na neho zatiaľ neexistuje žiadny liek, liečiť sa dajú iba príznaky.

Nákaza sa sprvu prejavuje obyčajnými dýchacími problémami, kašľom, nádchou, bolesťou v krku a prípadne i horúčkou. Tieto ťažkosti môžu po niekoľkých dňoch odznieť. U ľudí s oslabenou imunitou, napríklad u starších ľudí alebo naopak detí, môže ale spôsobiť aj vážne pľúcne ochorenie ako zápal pľúc, bronchitída, alebo dokonca zlyhanie obličiek. Vírus nereaguje na antibiotiká a môže byť smrteľný.

Môžu obnoviteľné zdroje nahradiť uhlie v Číne?
21 | 01 | 2020 | Dominik Simon