Prezidentka nechce splniť vôľu občanov – tvrdí Aliancia za rodinu
22 | 01 | 2020 I Dušan Guman

Napriek tomu, že parlament v hlasovaní Istanbulský dohovor odmietol, prezidentka sa k činu nemá. Jej avízo Rade Európy, že Slovensko sa k dohovoru nepridá, vraj potrebuje jasnejší postoj národnej rady.


Aliancia za rodinu iniciovala petíciu, ktorá má prezidentku posúriť, aby vykonala vôľu ľudu.



Istanbulský dohovor ako kameň úrazu

Kresťansky orientovaným občanom na Istanbulskom dohovore vadí, že chce spochybniť tradičnú rodinu a dôležitosť funkcie funkciu otca a mamy pre dieťa. Liberáli zas kresťanov kritizujú, že nechcú podporiť ochranu ženy pred týraním, čo Istanbulský dohovor hlása tiež. Vo svojom postoji sa zároveň môžu oprieť o to, že Dohovor prijali viaceré vyspelé demokracie. A tak sa stal Istanbulský dohovor kameňom úrazu. Bulhari Dohovor odmietli ako protiústavný. Proti jeho prijatiu sa postavila aj Česká advokátska komora.



Ochrana žien vs rodová ideológia

„Od podpísania Istanbulského dohovoru v roku 2011 sa vliekol spor v spoločnosti, či na ochranu žien pred násilím potrebujeme prijať rodovú ideológiu. Rozhodnutie pani prezidentky, ktorým odmieta splniť svoju povinnosť oznámiť Rade Európy rozhodnutia Národnej rady SR vnímame ako ďalšie traumatizovanie spoločnosti. Bohužiaľ, mnohé signály naznačujú, že čaká na zmenu po voľbách. Ľudia čakajú férovosť, a nie právnické kľučkovanie,“ uviedol predseda AZR Anton Chromík. Aliancia zároveň iniciovala petíciu, ktorou chce prezidentku primäť k činu. Tú doteraz podpísalo takmer 16 tisíc ľudí.



Prezidentke hlasovanie v parlamente nestačí

Prezidentka má na stole uznesenie vlády, ktorým ju žiadajú prijať k Dohovoru stanovisko. Podľa nej je však štandardný postup taký, že Národná rada SR by mala vyjadriť buď súhlas, alebo nesúhlas s týmto dohovorom. To sa podľa Zuzany Čaputovej nestalo. Prezidentka sa už od chvíle prezidentskej kampane netají liberálnymi postojmi v hodnotových otázkach. Podľa vlastných slov súhlasí s manželstvami homosexuálov vrátane adopcií detí a podporuje aj legalizáciu marihuany.


Čaputová by mala pri Istambulskom dohovore postupovať v súlade s parlamentom, myslí si ústavný právnik
Právnik tak reagoval na to, že najskôr Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) uznesením a neskôr kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) vyzvali hlavu štátu, aby Slovensko naďalej nebolo zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR