Greta v Poľsku točila film o najväčšej uhoľnej elektrárni v Európe. Vstup do nej jej zakázali
21 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová sa v polovici januára vydala do Poľska, aby tu natočila film o najväčšej uhoľnej elektrárni v Európe Belchatów, ktorá je taktiež označovaná za najväčšieho samostatného znečisťovateľa ovzdušia na kontinente. Do objektu však nebola vpustená, natáčala preto z verejne prístupné vyhliadky, uviedla poľská televízia TVN 24. Informuje iDnes.


Švédka prišla 14. januára na vyhliadku Kleszczów, odkiaľ je vidieť na povrchovú baňu a elektráreň Belchatów, "povedala televízii Ewa Maciejewski z miestnej polície. Všetko sa podľa nej odohralo v pokoji. Belchatów sa nachádza asi 100 kilometrov severne od Katovíc.

Policajti podľa tlače sprevádzali aktivistku potom, čo ich privolali strážcovia elektrárne. Thunbergová najprv požiadala skupinu PGE, ktorej baňa a elektráreň patrí, o povolenie na natáčanie v elektrárni, ale firma s tým nesúhlasila.

Televízia pripomenula, že to nie je prvýkrát, kedy elektráreň Belchatów zohráva rolu pozadia pre akcie ekologických aktivistov.

Vlani na jej chladiarenskú vežu aktivisti Greenpeace premietali portrét premiéra Mateusza Morawieckého s nápisom Hanba. Protestovali tak proti tomu, že šéf vlády zablokoval prijatie záväzku, že Európska únia dosiahne do polovice storočia klimatickej neutrality. Tvrdili tiež, že táto elektráreň vypúšťa najviac emisií oxidu uhlíka v Európe.

Elektráreň Belchatów dosahuje výkon 5298 MW. Pripadá na ňu výroba pätiny elektriny v Poľsku, ktorú zásobuje skoro 11,5 milióna domácností. PGE tvrdí, že patrí medzi najmodernejšie uhoľné elektrárne na svete a že je najväčšou elektrárňou na svete ktorá funguje na hnedé uhlie.

Poľsko je krajinou, ktorej energetika je výrazne závislá na uhoľných elektrárňach. Ťažba uhlia zamestnáva vyše 80 000 Poliakov. Poľská vláda počíta s tým, že uhlie bude aj v roku 2030 pokrývať 60 percent spotreby elektriny v krajine.

Poľská vláda strany Právo a spravodlivosť sa pokračujúcemu využívaniu uhlia výrazne nebráni, hoci tunajšie ovzdušie patrí k najviac znečisteným v Európe. Ekologickí aktivisti majú za to, že Varšava v prospech krátkodobých vnútropolitických cieľov opomína prácu na akejkoľvek skutočnej stratégii sledujúcej odklon ekonomiky od uhlia.

Greta Thunbergová sa na twitteri posťažovala na preplnené vlaky v nemecku
Reklamu nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB) rozhodne neurobila švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá v sobotu na svojom účte na twitteri zverejnila fotografiu, ako sa po mesiacoch na cestách vracia do vlasti. Sedí pri tom na... Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Dominik Simon