Turecko ešte neposlalo jednotky do Líbye, iba „poradcov“, tvrdí Erdogan
20 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Ankara zatiaľ nezasadila svoje vojenské sily do Líbye, uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a dodal, že do krajiny zničenej vojnou zatiaľ prišla len skupina poradcov a inštruktorov, ktorí majú za cieľ pomôcť líbyjskej medzinárodne uznávanej vláde (GNA).


Minulý týždeň pred berlínskym samitom Erdogan uviedol, že jeho krajina vyšle okrem výcvikového tímu aj vojenské jednotky na zabezpečenie stability GNA, ale zdá sa, že ešte sa tak nestalo.

Turecko neposlalo do Líbye žiadne vojenské jednotky, povedal Erdogan novinárom na palube prezidentského lietadla, počas cesty z berlínskej mierovej konferencie. Ďalej vysvetlil, že tureckí vojenskí špecialisti prišli do Líbye, aby pracovali ako poradcovia a vycvičili vojakov, ktorí sú lojálni voči GNA.

"Prítomnosť Turecka v Líbyi zvýšila nádej na mier," dodal Erdogan.

Turecký prezident tiež ocenil výsledky berlínskej konferencie, pričom vyhlásil, že účastníkom sa podarilo dohodnúť na pláne mieru.

Prvá letka indických stíhacích lietadiel Su-30MKI je pripravená dohliadať na Indický oceán
India dodala svojej leteckej základni Thanjavur prúdové stíhacie lietadlá Su-30MKI, ako súčasť pokračujúceho úsilia o posilnenie obrany v Indickom oceáne. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Marek Molnár