Irán tvrdí, že sa pripravuje na vypustenie satelitu
20 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Irán v nedeľu vyhlásil, že dva novo vyrobené satelity prešli predštartovými testami a budú odvezené do vesmírneho centra na vypustenie.

Internetový denník alarabiya.net priniesol správu v ktorej hovorí, že minister telekomunikácií Mohammad Javad Azari Jahromi tweetoval o vývoji satelitov a označil ho za „dôležitý krok vo výskume“. Irán nepovedal, kedy vypustí satelity, ale často koordinuje podobné úkony so sviatkami. Budúci mesiac oslávi 41. výročie islamskej revolúcie.

Iránske štátne médiá vo veľkej miere tvrdia, že satelity Zafar s hmotnosťou 90 kilogramov majú štyri farebné kamery s vysokým rozlíšením a budú monitorovať a prenášať údaje o prírodných zdrojoch, ako aj o vývoji v poľnohospodárstve a životnom prostredí.

Irán tvrdí, že jeho satelitný program, podobne ako jadrové aktivity, sú zamerané na vedecký výskum a ďalšie civilné aplikácie. USA a ďalšie západné krajiny majú voči tomuto programu výhrady, pretože rovnaké technológie možno použiť na vývoj rakiet s dlhým doletom.

Irán sa v januári a februári minulého roka neúspešne pokúsil vypustiť na obežnú dráhu dva satelity.

V auguste jedna z rakiet explodovala vo vesmírnom centre Imam Khomeini. Túto explóziu úradníci neskôr opísali ako test. Satelitné snímky neskôr odhalili výbuch o ktorom úradníci hovoria, že bol zapríčinený technickou poruchou.

Ďalší incident sa stal asi 240 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teheránu, kde pri požiari zahynuli traja vedci vo výskumnom vesmírnom centre.

Irán za poslednú dekádu vyslal na obežnú dráhu niekoľko satelitov a v roku 2013 vystrelil do vesmíru aj opicu.

MIMORIADNE: Irán prehodnotí spoluprácu s MAAE, ak Európa v súvislosti s jadrovou dohodou prijme „nespravodlivé opatrenia“
Teherán prehodnotí svoju spoluprácu s globálnym dozorným úradom pre atómovú energiu MAAE, ak EÚ prijme „nespravodlivé opatrenia“ v súvislosti s jadrovou dohodou z roku 2015, ktorú USA opustili, vyhlásil hovorca iránskeho parlamentu. Informuje o tom... Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Marek Molnár