Záhadná smrť. Telo bývalého slovenského konzula v Kazachstane našli mŕtveho. Hovorí sa o vražde
19 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Bývalého slovenského honorárneho konzula v Kazachstane Marata Sabalakova našli mŕtveho za zvláštnych okolností. Informáciu zverejnil dnes24.sk, pričom sa vraj hovorí aj o vražde.


Slovenský spravodajský web prebral správu kazašského portálu kaztag.kz. „Bývalého slovenského honorárneho konzula v Kazachstane Marata Sabalakova (53) našla španielska polícia mŕtveho v záhrade vily v Alicante, ktorú si prenajímal,” uviedol kazašský web. Jeho nehybné telo vraj objavil záhradník, ktorý práve prišiel do práce.


Telo ex-konzula ležalo tvárou dole na konci schodov, ktoré viedli zo záhrady do vily. Jeden z variantov je, že mohlo ísť o nehodu či nešťastný pád. Našli sa však aj ďalšie stopy.


Faktom podľa kazašského portálu je, že bývalý slovenský honorárny konzul utrpel ranu do zadnej časti hlavy a telo ležalo vo zvláštnej polohe. Navyše, stopy krvi sa našli nielen v okolí nehybného tela, ale aj vo vnútri jeho domu. “To naznačuje, že mohlo ísť o vraždu,” doplnil portál kaztag.kz.


Pozícia honorárneho konzula neznamená žiadne diplomatické výsady, ani možnosť využívať imunitu. Nejde o oficiálneho vyslanca krajiny, hoci si to mnohí myslia. Táto osoba si náklady na výkon svojej funkcie musí platiť z vlastného vrecka a od štátu, ktorý reprezentuje, nemá žiadny plat.


Má pomáhať nadväzovať biznisové a spoločenské väzby medzi oboma krajinami a v prípade núdze pomáhať občanom danej krajiny zorientovať sa v jeho domovskej krajine, uviedol dnes24.sk.


Prepustenie bývalého prokurátora Trnku bude mať podľa Kollára následky
Prepustenie Dobroslava Trnku vyvolalo vášne. Na krok dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry reagujú politici aj odborná verejnosť. Čítať ďalej
18 | 01 | 2020 | Peter Bachan