Prepustenie bývalého prokurátora Trnku bude mať podľa Kollára následky
18 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Prepustenie Dobroslava Trnku vyvolalo vášne. Na krok dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry reagujú politici aj odborná verejnosť.


Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka skončil vo štvrtok v cele. Skoro ráno si pre neho domov prišli príslušníci NAKA. Dôvodom je nahrávka rozhovoru s bývalým ministrom za Smer-SD Jánom Počiatkom z čias, kedy bol Trnka ešte šéfom prokuratúry. V kancelárii generálneho prokurátora sa obaja zhovárali o kauze Tipos, kvôli ktorej bol ako financmajster Počiatek kritizovaný. Trnka mu sľúbil, že ho verejne podrží.

Nahrávka sa našla v trezore Mariana Kočnera, ktorý do kancelárie nainštaloval skrytú kameru. Prípadom sa polícia začala zaoberať po tom, ako sa video dostalo na verejnosť. Trnku po osemhodinovom výsluchu obvinili zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ NAKA navyše žiadal pre bývalého generálneho prokurátora vyšetrovaciu väzbu. Trnka však napokon strávil za mrežami iba jednu noc.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry totiž dôvody na väzbu nevidel a Trnku poslal domov.

V predmetnej trestnej veci bolo zo strany dozorujúceho prokurátora preštudované uznesenie o vznesení obvinenia D. T., ako aj súvisiaci vyšetrovací spis, pričom bolo zistené, že v danom prípade nebola naplnená objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Vzhľadom na absenciu materiálnej podmienky väzby, ktorou je dôvodnosť trestného stíhania, neprichádza do úvahy posudzovanie existencie dôvodov väzby,“ objasnila špeciálna prokuratúra. Trnka bude vyšetrovaný na slobode. Ide pri tom už o druhú trestnú vec, z ktorej je obvinený.

Rozhodnutie prokuratúry pobúrilo opozíciu ale aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. Očakávané totiž bolo, že Trnka za mrežami zostane a polícia pôjde po krku aj Počiatkovi. „Nechceme špekulovať, kto tu zlyhal, či zlyhala prokuratúra, či zlyhala polícia. V každom prípade je to velmi zlý signál pre celú našu spoločnosť a bude to mať ďalekosiahle následky hlavne v kontexte dôvery ľudí v štát." vyhlásil predseda Sme rodina Boris Kollár.

Po štvrtkovej akcii, pri ktorej bol Trnka zadržaný, pritom Sme rodina vyjadrila potešenie nad konaním vyšetrovateľa. „Dnešné trnkobranie je jednou z najprospešnejších akcií slovenskej polície. Uvidíme, či dnešné ráno je len počiatkom a zároveň koncom, alebo to bude mať aj pokračovanie,“ naznačil očakávania aj Kollár.

Vallo ukazuje, ako bude vyzerať vláda progresívcov: Štedrá pre nich, drahá pre nás
Najprv si vybavil kráľovský plat. Potom dostal od vlády mimoriadnu finančnú injekciu. A teraz ide od ľudí pýtať viac peňazí. Hospodárenie primátora Bratislavy Matúša Valla sa začína vymykať jeho predvolebným rečiam. Čítať ďalej
17 | 12 | 2019 | Peter Bachan