Francúzi odsúdili na doživotie 19 členov Islamského štátu, najskôr sú už ale po smrti
19 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Tresty väzenia v rozmedzí od dvoch rokov až po doživotie dnes uložil špeciálny porotný súd v Paríži 24 ľuďom, ktorí sa hlásili k teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Najprísnejšie rozsudky sa týkajú 19 osôb, ktoré začiatkom roka 2015 odišli bojovať v radoch islamistov do Iraku alebo Sýrie. Títo ľudia boli súdení v neprítomnosti, pričom sa skoro o všetkých predpokladá, že sú pravdepodobne po smrti. Informuje echo24.cz.


Jedným z nich je aj Mohamed Belhoucine, považovaný za mozog teroristického útoku z januára 2015, pri ktorom v parížskom obchode s kóšer potravinami prišli o život štyria ľudia. Súd mu dnes uložil doživotie.

Belhoucine a jeho brat boli podľa AFP prominentnými postavami frankofónnej islamistickej scény. Mohamedovmu mladšiemu súrodencovi dnes súd uložil 30 rokov za mrežami, rovnako ako všetkým ďalším mužom zo skupiny "duchov" súdeným v neprítomnosti. Medzi týmito 19 obžalovanými boli štyri ženy, tým boli vymerané tresty 25 alebo 28 rokov odňatia slobody.

Pätica obžalovaných, ktorá sa procesu zúčastnila, dostala výrazne nižšie tresty: od dvoch do 12 rokov za mrežami. Súd pritom podľa AFP verdikty podrobnejšie nezdôvodnil.

Skupinu obžalovaných tvorili Francúzi, Maročania, Mauritánci a Alžírčania, ktorí boli súčasťou islamistickej bunky okolo nelegálnej mešity v meste Sevran severovýchodne od Paríža. Časť z nich odišla z Francúzska tesne pred alebo tesne po atentáte v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo na prelome rokov 2014 a 2015 a pripojila sa k IS. Väčšina týchto ľudí potom pravdepodobne v radoch teroristickej organizácie padla, francúzska polícia po nich ale oficiálne stále pátra.

Turci začali vyhosťovať džihádistov. Posielajú ich aj do Európy
Turecké ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že deportovalo Američana, ktorý bol členom militantnej organizácie Islamský štát (IS). Ankara zároveň avizovala, že 14. novembra vyhostí zo svojho územia aj sedem nemeckých džihádistov a pripravuje... Čítať ďalej
12 | 11 | 2019 | Gabriel Matta