Vedci objavili až 6 záhadných objektov v blízkosti supermasívnej čiernej diery
17 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Astronómovia objavili šesť záhadných objektov obiehajúcich okolo supermasívnej čiernej diery Sagittarius A* v strede Mliečnej dráhy. Informuje o tom portál New Scientist.


V skutočnosti sú tieto objekty až tak zvláštne, že vedci pre nich museli vytvoriť novú triedu vesmírnych objektov, nazývanú „objekty G“. G1 a G2 boli spozorované v rokoch 2005 a 2012, ale teraz skupina astronómov vedená astronómkou Annou Ciurlovou identifikovala ďalšie štyri z týchto objektov: G3, G4, G5 a G6.

Spočiatku sa zdali byť tieto objekty iba obrovskými plynovými oblakmi, avšak ako ich astronómovia pozorovali dlhší čas, uvedomili si, že G1 a G2 sa vôbec nechovali ako plynové oblaky, ale v skutočnosti skôr ako hviezdy s orbitálnou vzdialenosťou v rozmedzí od 100 rokov do neuveriteľných 1600 rokov.

ANNA CIURLO, TUAN DO / UCLA GALACTIC CENTER GROUP


Astronómovia sa predtým domnievali, že G2 je oblak plynného vodíka, ktorý bol natiahnutý veľkou čiernou dierou, až nakoniec vybuchol. Keď sa však nakoniec zistilo, že nevybuchol, astronómovia museli prehodnotiť svoje predchádzajúce predstavy o tom, čo sú tieto objekty zač.

Ciurlová prišla s teóriou, že objekt mohol byť v skutočnosti fúziou binárnych hviezd, s jednou gigantickou hviezdou ukrytou za závojom neobvykle hustého plynu a prachu.

Vedci sa domnievajú, že zostávajúcich päť objektov by mohlo byť tiež fúziou binárnych hviezd a vzhľadom na takmer nepochopiteľnú gravitačnú silu Sagittarius A* by mohli byť destabilizujúce.

Pozorovania teraz vedú tím k presvedčeniu, že takéto binárne fúzie môžu byť oveľa bežnejšie, ako sa predtým predpokladalo - a môžu vysvetľovať ďalšie záhadné objekty a javy inde vo vesmíre.

VIDEO: Bolo spozorované trio galaxií, ktoré pretvárajú vesmír okolo nich
Vedci sa domnievajú, že našli najvzdialenejšiu galaxiu, akú kedy ľudstvo videlo, a zároveň sme svedkami toho, ako došlo k takzvanému „kozmickému temnému veku“, keď galaxia pretvárala vesmír okolo seba. Informuje o tom vesmírna agentúra... Čítať ďalej
11 | 01 | 2020 | Marek Molnár