VIDEO: Bolo spozorované trio galaxií, ktoré pretvárajú vesmír okolo nich
11 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Vedci sa domnievajú, že našli najvzdialenejšiu galaxiu, akú kedy ľudstvo videlo, a zároveň sme svedkami toho, ako došlo k takzvanému „kozmickému temnému veku“, keď galaxia pretvárala vesmír okolo seba. Informuje o tom vesmírna agentúra NASA.


Tri galaxie so spoločným názvom EGS77 sa dátujú späť k obdobiu, keď bol vesmír len 680 miliónov rokov starý.

V dôsledku Veľkého tresku bol vesmír "hustou oblačnou polievkou" s atómami vodíka a takmer úplne bez svetla.

Po 500 miliónoch rokov sa začala epocha deionizácie, v ktorej si neustále rozvíjajúce sa galaxie začali rozdeľovať atómy vodíka na bubliny plazmy, čím sa zbavovali hmly a umožňovali svetlu prejsť cez vesmír.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=ShHiIot8icc&feature=emb_title

Toto trio galaxií, vzdialené od nás asi 13 miliárd svetelných rokov, práve opúšťa svoj "kozmický temný vek". Galaxie obklopené tromi prekrývajúcimi sa bublinami kozmickej plazmy, ktoré len teraz deionizujú (zbavujú sa hmly), začali prepúšťať svetlo, čím končí ich kozmický temný vek.

„EGS77 je prvou galaxickou skupinou, ktorá bola zachytená pri odstraňovaní tejto kozmickej hmly,“ uviedol spoluautor štúdie James Rhoads z Goddard Space Flight Center agentúry NASA.

Astronómovia si myslia, že tieto plazmatické bubliny nám dávajú pohľad do kozmickej minulosti (aj keď je ten pohľad vcelku vzdialený).

„EGS77 vytvoril veľkú bublinu, ktorá umožňuje jeho svetlu cestovať na Zem,“ vysvetlila spoluautorka štúdie Vithal Tilvi, výskumná pracovníčka na Arizonskej štátnej univerzite. "Bubliny, ako sú tieto, vznikli okolo všetkých galaxií a zaplnili medzigalaktický priestor, reionizovali vesmír a vyčistili cestu, aby svetlo mohlo prejsť vesmírom."

VIDEO: Kvôli obrovskému požiaru v ropnej rafinérií muselo byť evakuovaných až 5000 ľudí
Jedna osoba bola zranená a až 5000 tisíc ľudí bolo evakuovaných, kvôli obrovskému požiaru v ropnej rafinérii v Komijskej republike západne od Uralu. Oheň a kúdeľ hustého čierneho dymu bolo vidieť z niekoľkých kilometrov. Informuje o tom... Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Marek Molnár