Chemikálie vo vodovodnej vode spôsobujú v Európe tisíce úmrtí na rakovinu, ale EÚ s tým pravdepodobne neurobí nič
17 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Peter Andrews je írsky vedecký novinár a spisovateľ so sídlom v Londýne. Má skúsenosti v oblasti biologických vied a promoval na univerzite v Glasgowe v odbore genetika. Informuje RT.


Každý rok sa zistí, že viac ako 6 500 prípadov rakoviny močového mechúra, približne päť percent všetkých prípadov v Európe, možno pripísať vystaveniu trihalometánom (THM) v pitnej vode - a všetko je úplne v súlade so zákonom.

Na účely štúdie kvality vody v krajinách sa EÚ-28 stala EÚ-26, pretože nebolo možné získať dostatočné údaje o Bulharsku a Rumunsku. Projekt však zahŕňal 75% celkovej populácie EÚ a čítanie jeho zistení je zlé.

Čo do pekla je THM?


THM sú triedou molekúl, ktoré sa javia ako vedľajší produkt dezinfekčných prostriedkov používaných na čistenie pitnej vody. Keď chlór, hlavná chemikália používaná na čistenie pitnej vody, príde do kontaktu s organickou hmotou, rozloží sa na THM. A napriek tomu, že je ich úroveň legálna až do určitej úrovne, ich dlhodobé vystavenie sa stále spája so zvýšeným rizikom rakoviny močového mechúra. EÚ stanovila tento zákonný limit na 100 lg = L, ale všetko nad 50 lg = L spôsobuje prinajmenšom u mužov 51% zvýšenie pravdepodobnosti rakoviny močového mechúra. Táto štúdia sa uskutočnila na Barcelonskom inštitúte pre globálne zdravie v meste, ktoré má hladiny THM nad súčasným maximálnym regulačným limitom 100 lg = L. Je prekvapujúce, že v najnovšej smernici Európskej rady nie je stanovené zníženie tohto maxima.

Ako častá je rakovina močového mechúra?


Rakovina močového mechúra je iba desiata najbežnejšia forma rakoviny v Spojenom kráľovstve; V roku 2016 sa s ňou diagnostikovalo 135 000 ľudí v EÚ. Zvyčajne sa dá liečiť jednoduchým chirurgickým zákrokom, pokiaľ sa chytí pred rozšírením na iné časti tela. Niektoré dôkazy naznačujú, že postihuje mužov viac ako ženy (aj keď by to mohlo viesť k rozdielom v životnom štýle, ako je vyššia miera fajčenia).

Krajiny s najvyšším percentom prípadov rakoviny močového mechúra, ktoré možno pripísať expozícii THM, boli Cyprus (23%), Malta (18%) a Írsko (17%). Inými slovami, 23 zo 100 Cyperčanov, u ktorých je diagnostikovaná rakovina v danom roku, je pravdepodobne nakazených z pitnej vody. Medzitým sa najväčší počet pripísateľných prípadov skutočne vyskytol v Španielsku (1 482 pripísateľných prípadov) a Spojenom kráľovstve (1 356), hoci ide o funkciu populácie a kontaminácie THM.

Kto je teda na vine?


Nie je možné pripísať stav pitnej vody danému jednotlivcovi, pretože miera, do akej rôzne faktory prispievajú ku komplikovanej chorobe, je zatiaľ nemeniteľná. Štatistické metódy, ktoré používajú vedci pri odhadovaní pripísateľných prípadov, však prinajmenšom poskytujú hrubý obraz o životoch postihnutých touto znečisťujúcou látkou - a mali by stačiť na to, aby upútali pozornosť tých, ktorí kontrolujú verejné vodné systémy.

Autori poukazujú na to, že ak by trinásť najhoršie postihujúcich krajín mohlo znížiť svoje hladiny THM na súčasný priemer v EÚ, potom by sa dalo potenciálne vyhnúť 2 868 prípadom rakoviny močového mechúra vyvolanej pitnou vodou ročne (zníženie o 44%). Zatiaľ sa to zdá nepravdepodobné. Pokiaľ sa neobjavia presné biologické cesty medzi THM a rakovinou močového mechúra, nebude sa smernica Európskej rady o pitnej vode cítiť pod tlakom, aby sa prehodnotila. EÚ by však mohla prinajmenšom znížiť svoje limity.