Čína: Znovu sa začína každoročné najväčšie migrovanie ľudí na svete
17 | 01 | 2020 I Dominik Simon / TASR

Lunárny Nový rok sa blíži a čínski cestujúci v piatok zaplavili železničné stanice aj letiská. Idú za rodinami, aby spolu s nimi oslávili tradičný celonárodný sviatok, ktorý sa každoročne pokladá za najväčšiu migráciu ľudí na svete. Píše o tom agentúra AP.


Počas cestovnej horúčky v období týchto sviatkov - nazývaných aj Sviatky jari alebo Čínsky Nový rok - podniknú ľudia približne tri miliardy ciest, odhadlo čínske ministerstvo dopravy. Toto obdobie sa tento rok začalo 10. januára a podľa očakávania bude trvať do 18. februára, teda pomerne dlho po samotnom príchode Lunárneho Nového roka, pripadajúceho na 25. januára.


Novoročné slávnosti sú časom, keď sa znovu stretnú rodiny a robia si bohaté oslavy. Pre migrujúcich robotníkov, ktorí pracujú vo veľkomestách ďaleko od domova, to býva jediné obdobie v roku, keď môžu vidieť svojich príbuzných.


Pred tohtoročným cestovaním zaviedli úrady dodatočné preventívne opatrenia, pretože strednú Čínu postihla epidémia nového vírusového zápalu pľúc. V meste Wu-chan diagnostikovali 41 ľuďom nový koronavírus, ktorý patrí do rodu vírusov s rôznymi následkami od nádchy až po závažné ochorenia ako SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). Dvaja pacienti už zomreli.


Mestá, ktoré sú dopravnými uzlami, sprísnia dezinfekciu, monitorovanie a ďalšie preventívne opatrenia, povedal minulý týždeň novinárom na tlačovej konferencii vedúci inžinier na čínskom ministerstve dopravy Wang Jang. "Výskyt epidémie môže spôsobiť medzi ľuďmi paniku, predovšetkým v oblastiach, kde sa počas cestovného obdobia cez Sviatky jari koncentrujú ľudia," dodal inžinier.


Na pekinskej Južnej stanici nebolo v piatok ráno vidieť žiadne dodatočné monitorovanie či iné opatrenia v boji proti šíreniu vírusov a baktérií, hoci sa do hlavnej staničnej haly hrnuli tisíce obyvateľov, napísala AP.


Príslušníci na tamojšom policajnom stanovišti povedali, že nevedia o epidémii nového koronavírusu. Žena menom Wang Liou za staničným servisným pultom vyhlásila, že o situácii "nepočula".