Iránska olympijská medailistka emigrovala do Európy
15 | 01 | 2020 I Natália Sollárová

Jediná iránska olympijská medailistka Kimia Alizadehová natrvalo opustila svoju krajinu. Športovkyňa sa označila za „jednu z miliónov utláčaných žien v Iráne“ a kvôli prístupu funkcionárov viac islamskú republiku nechce reprezentovať. V Iráne sú, podľa nej, ženy iba nástroj. Informuje spravodajská stanica CNN.


„Dovoľte mi začať pozdravom, rozlúčkou alebo sústrasťou,“ napísala 21-ročná športovkyňa na Instagrame, v ktorom vysvetlila, prečo odchádza. "Som jedna z miliónov utláčaných žien v Iráne, s ktorými sa roky hrajú."


Kimia Alizadehová sa stala prvou iránskou ženou, ktorá získala olympijský „kov“ – v roku 2016 v Rio de Janeiro vybojovala bronz v taekwonde v kategórii  do 57 kg.


Ako uvádza web edition.cnn.com športovkyňa, v Iráne láskavo prezývaná ako „cunami“, oznámila, že opúšťa svoju rodnú krajinu uprostred kritiky režimu v Teheráne.


„Vzali ma kamkoľvek chceli. Nosila som, čo povedali. Každú vetu, ktorú mi nariadili, aby som vyslovila, som zopakovala. Vždy, keď sa im to hodilo, využívali ma,“ uviedla ďalej na svojom profile.


„Nebola som pre nich dôležitá. Na nikomu z nás im nezáležalo, boli sme len nástrojmi,“ dodala Alizadehová a vysvetlila, že zatiaľ, čo režim oslavoval jej medaily, súčasne kritizoval šport, ktorý si vybrala – napríklad výrokom: „Cťou ženy nie je rozťahovať nohy! “


Správy o jej odchode sa prvýkrát objavili vo štvrtok, pričom niektorí Iránci naznačili, že odišla do Holandska. Z jej príspevku nebolo jasné, do ktorej krajiny smerovala.


PREVRATNÉ: Xenoboty - prvé žijúce roboty zo žabích kmeňových buniek (VIDEO)
Prevratný svetový objav! Vedci vyvinuli prvé žijúce, samouzdravujúce sa robotické tvory. Nie sú to tradičné roboty ani predstavitelia ríše zvierat. Ide o celkom nový typ ľudského diela. Sú to žijúce a zároveň programovateľné organizmy. Správu... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Natália Sollárová

V piatok vedúci iránskej Taekwondo federácie Seyed Mohammad Pouladgar vyhlásil, že Alizadeh ubezpečila svojho otca aj trénera, že cestuje v rámci svojej dovolenky. Cestu podľa neho zaplatila iránska vláda. Správy o odchode Alizadehovej do Európy nepripúšťa a považuje ich za politicky motivované fámy zosilnené zahraničnými médiami.


Alizadehová v sobotu potvrdila, že „nechce sedieť pri stole pokrytectva, klamstiev, nespravodlivosti a pochlebovania“ a že rovnako cíti nechuť podieľať sa na režime „korupcie a lží“.


„Moja ustarostená duša sa nezlučuje s vašimi špinavými hospodárskymi väzbami a politickými záujmami. Želám si len Taekwondo, bezpečnosť a šťastný, zdravý život“, zároveň dodala, že do Európy nebola pozvaná.


Podľa vyjadrenia Alizadehovej, rozhodnutie opustiť rodnú krajinu bolo ťažšie ako získať olympijské zlato. „Zostávam dcérou Iránu, nech som kdekoľvek,“ povedala.


K jej odchodu došlo počas protivládnych protestov v mestách po celom Iráne a po medzinárodnom tlaku krátko na to, ako Irán pripustil, že nešťastnou náhodou zostrelil ukrajinské osobné dopravné lietadlo so 176 ľuďmi na palube.


Kanada, Švédsko a ďalšie krajiny, ktorých občania počas tragédie zomreli, zvýšili požiadavky na Teherán, aby vykonal úplné a transparentné vyšetrovanie.


"Irán bude aj naďalej strácať silné ženy, pokiaľ sa nenaučí podporovať ich," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová o odchode Alizadehovej.


Kimia Alizadehová je súčasne jednou z troch top iránskych športovcov, ktorí prestali reprezentovať svoju krajinu v posledných mesiacoch.




Internetom Európy sa šíria poplašné správy o 3. svetovej vojne
V priebehu niekoľkých posledných dní sa začali európskym internetom šíriť poplašné správy o 3. svetovej vojne. Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Peter Paľonder