Turecko sa údajne snaží získať technológie protivzdušnej obrany, S-500 z Ruska
13 | 01 | 2020 I Mário Martinka
Turecko sa v poslednom čase čoraz viac dištancuje od Washingtonu kvôli prebiehajúcemu konfliktu ohľadom nákupu ruských systémov protivzdušnej obrany.

Turecko by sa mohlo obrátiť na Rusko pri hľadaní technológií protivzdušnej obrany a zbraní, ako sú S-500, ak západné krajiny, konkrétne USA a Francúzsko, budú naďalej brániť Ankare v prístupe k ich technológiám, informovali o tom médiá Defence News online, citujúc anonymných tureckých predstaviteľov.

Akákoľvek neochota Západu zdieľať technológie z politických dôvodov by nás viedla k hľadaniu alternatívnych technológií v krajinách, s ktorými nemáme politické problémy. Aj vrátane Ruska “, informoval turecký úradník zodpovedný za obstarávanie zbraní v krajine.

Mideastdiscourse.com, ďalej informuje, že úradník odmietol komentovať priebeh rokovaní Ankary s Moskvou o S-500, pričom len poznamenal, že „všetko ide dobre, ako bolo plánované“.

Jeho slová potvrdil nemenovaný turecký diplomat, ktorý povedal novinám Defense News, že Ankara kladie dôraz na získanie technológie vznikajúceho systému S-500.

"V Ankare je dohoda taká, že by sme mali vyťažiť čo najviac z ruskej technológie, pokiaľ nás naši západní spojenci pripravujú o podobnú technológiu," uviedol diplomat.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predtým povedal, že Moskva a Ankara diskutovali o možnosti spoločnej výroby najmodernejších systémov protivzdušnej obrany S-500. Turecko sa tiež snaží koprodukovať systémy protivzdušnej obrany S-400, ktoré nedávno kúpilo z Ruska.

Nadobudnutie protivzdušnej zbrane S-400 z Moskvy spôsobilo veľký rozkol medzi Tureckom a západnými krajinami, väčšinou s USA, ktoré požadovali, aby Ankara od dohody odstúpila. Biely dom tvrdí, že ruské systémy môžu odhaliť utajované informácie stíhačiek F-35, objednaných Tureckom z USA. Washington ďalej tvrdí, že tento systém nie je kompatibilný s obrannou sieťou NATO, hoci grécke S-300 boli s ňou úspešne integrované.

Napriek tlaku Bieleho domu Turecko podpísalo dohodu s Moskvou, čím označilo systémy S-400 za rozhodujúce pre národnú bezpečnosť krajiny. Ankara odmietla zmeniť svoje rozhodnutie, aj keď Washington zastavil dodávky stíhačiek F-35 a vyhrážal sa zavedením ekonomických sankcií proti Turecku. Erdogan opakovane naznačoval, že Washington odmietol predať rakety Patriot, keď sa ich Ankara snažila kúpiť, a preto bola krajina nútená hľadať alternatívy.

Turecko sa tiež pokúsilo kúpiť raketovú obranu SAMP / T od francúzsko-talianskeho podniku Eurosam, ale po začatí tureckej ofenzívy v Sýrii v roku 2019 sa jednania zastavili.

Plným prúdom vpred: Rusko a Turecko spustili plynovod TurkStream
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký partner Recep Tayyip Erdogan spustili dnes dlho očakávaný plynovod TurkStream, ktorý dodá ruský plyn do Turecka a ďalej do štátov južnej Európy. Čítať ďalej
08 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič