Plným prúdom vpred: Rusko a Turecko spustili plynovod TurkStream
08 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký partner Recep Tayyip Erdogan spustili dnes dlho očakávaný plynovod TurkStream, ktorý dodá ruský plyn do Turecka a ďalej do štátov južnej Európy.


Plynovod vedúci po dne Čierneho mora v dĺžke 930 km bol uvedený do prevádzky v stredu 8.1.2020 a obaja vedúci predstavitelia zúčastnených štátov sa zúčastnili na jeho slávnostnom otvorení. Podujatia sa zúčastnili aj srbský prezident Aleksandar Vucic a bulharský premiér Boyko Borissovalso.


„Dodávka ruského plynu cez TurkStream bude mať bezpochyby veľký význam nielen pre hospodárstvo Turecka a čiernomorského regiónu, ale bude mať tiež pozitívny vplyv na rozvoj mnohých juhoeurópskych krajín a prispeje k zlepšeniu energetikej bezpečnosti Európy všeobecne, " povedal Putin. 

Keďže Rusko zostáva aj naďalej hlavným dodávateľom plynu pre Turecko, krajiny zrealizujú nové spoločné energetické projekty. Rusko sa tiež podieľa na ďalšom energetickom projekte v Turecku, a to jadrovej elektrárni Akkuyu, ktorá má byť uvedená do prevádzky koncom tohto roka.

Ruský minister energetiky Alexander Novak vo svojom príhovore počas inauguračného ceremoniálu uviedol, že spustenie jedného z „najväčších stavebných projektov v novodobej histórii“ znamená „historický deň“ svetového energetického rozvoja ako celku. TurkStream je podľa neho „hodvábna cesta energetického sveta“ a je veľkým krokom vpred pre Turecko, ako aj základným kameňom vzťahov medzi oboma krajinami.

Hackeri zverejnili falošnú správu o stiahnutí amerických vojakov z Kuvajtu
08 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR



Trasa plynovodu TurkStream