USA sa vyhrážajú Iraku, že im zmrazia účty ak im vyhodia vojakov.
12 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Trumpova adinistratíva tento týždeň varovala Irak, že podľa irackých predstaviteľov môže Bagdad vykopnúť americké sily po americkom vzdušnom útoku, ktorý zabil najvyššieho iránskeho generála. Informuje wallstreet journal .


Štátne ministerstvo varovalo, že USA môžu zablokovať prístup Iraku k účtu krajiny v centrálnej banke vedené vo Federálnej rezervnej banke v New Yorku. Irak, rovnako ako iné krajiny, si vedie vládne účty v New York Fed. ako dôležitú súčasť správy financií krajiny, vrátane príjmov z predaja ropy. Strata prístupu k účtom by mohla obmedziť použitie týchto príjmov Irakom, vytvoriť hotovostnú krízu vo finančnom systéme Iraku a obmedziť kritické mazivo pre hospodárstvo.

Vyhliadky na americké sankcie proti Iraku sa objavili po americkom leteckom úteku 3. januára, ktorý zabil iránskeho veliteľa generála Qassema Soleimaniho na medzinárodnom letisku v Bagdade. Iracký parlament v nedeľu hlasoval, aby vyzval predsedu vlády Adela Abdul-Mahdího, aby sa usiloval o vyhostenie približne 5 300 amerických vojakov.

Pán Abdul-Mahdi pokračoval v týchto plánoch tento týždeň a požiadal USA, aby súhlasili s rokovaniami o pláne bezpečného stiahnutia amerických vojakov, podľa irackého opisu štvrtkového hovoru s ministrom zahraničných vecí Mike Pompeom.

Pompeo nesúhlasil s irackou verziou jeho výzvy a uviedol, že USA budú pokračovať vo svojej kampani proti islamskej štátnej extrémistickej skupine založenej v Iraku. Štátne ministerstvo odmietlo komentovať varovanie USA voči Iraku o jeho účte v New Yorku Fed.

Hovorcovia irackého premiéra, jeho centrálnej banky a jeho veľvyslanectva vo Washingtone nereagovali na žiadosti o pripomienky. Americké ministerstvo financií a ministerstvo financií a Federálna rezervná rada odmietli komentovať.

Federálna rezervná banka v New Yorku, ktorá môže zmraziť účty na základe zákona o sankciách USA alebo ak má dôvodné podozrenie, že prostriedky by mohli byť v rozpore s právom USA, uviedla, že sa nevyjadruje ku konkrétnym majiteľom účtov.

Abdul-Mahdi uviedol, že odchod amerických jednotiek je jediný spôsob, ako sa vyhnúť konfliktu v Iraku, pretože USA nedôverujú bezpečnostným silám krajiny, aby chránili ich jednotky.

Existujú však otázky týkajúce sa jeho právomoci vysťahovať ich vzhľadom na jeho štatút dočasného predsedu vlády. Medzi ďalšie potenciálne prekážky patria kurdskí a väčšina sunnitských vodcov, ktorí bojkotovali schôdzu, na ktorej poslanci hlasovali o vyhostení jednotiek.

Irak chce po amerických útokoch obnoviť obchod s ruskými obrannými systémami S-300
Po útokoch sa Bagdad rozhodol osloviť Moskvu s tým, že chce obnoviť dohodu, ktorá sa zameriava na osvedčené systémy protivzdušnej obrany S-300. Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Marek Molnár


Finančná hrozba nie je teoretická: finančný systém krajiny bol stlačený v roku 2015, keď USA pozastavili prístup na účet centrálnej banky v New York Fed na niekoľko týždňov kvôli obavám, že hotovosť sa filtruje cez voľne regulovaný trh do iránskych bánk a do extrémistickej skupiny islamského štátu.

"Americká federálna banka v podstate má škrtidlo pre celú irackú ekonomiku," uviedol Shwan Taha, predseda irackej investičnej banky Rabee Securities.

Poradca predsedu vlády Abd al-Hassanein al-Hanein uviedol, že hoci hrozba sankcií bola znepokojením, neočakával, že s tým USA vyrukuje. "Ak to USA urobia, Irak navždy stratia," uviedol.

Sankcie Trumpovej administratívy proti Iránu za posledný rok stlačila tok amerických dolárov vo vláde v Teheráne. Americký dolár, najobchodovanejšia mena na svete, používa iránsky zbor islamských revolučných hliadok na zaplatenie svojich zahraničných zástupcov bojujúcich proti USA a jej spojencom v regióne vrátane Iraku.

Keď Irak potrebuje tvrdú menu, jeho centrálna banka môže požiadať o zaslanie bankoviek, ktoré potom distribuuje do finančného systému prostredníctvom bánk a zmenární. Zatiaľ čo oficiálnou menou krajiny je dinár, bežne sa používajú americké doláre.

New York Federal bank nezverejňuje, koľko peňazí v súčasnosti má pre irackú centrálnu banku. Podľa najnovšieho finančného výkazu irackej centrálnej banky Iraku však koncom roka 2018 Fed držal jednodňové vklady v hodnote takmer 3 miliárd dolárov.

Obmedzenie irackého prístupu k dolárom by mohlo spôsobiť pokles hodnoty dinárov, ako tomu bolo v roku 2015, čo by mohlo opäť vyvolať v Iraku požiadavku pre doláre, pretože ľudia, spoločnosti a banky sa snažia zabezpečiť tvrdú hotovosť. Takáto devalvácia by mohla spôsobiť širšie ekonomické ťažkosti, pretože znižuje kúpnu silu pracovníkov, spoločností a vlády.

V Iraku sa môže zrodiť mnohopolárny svet (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD