Irak chce po amerických útokoch obnoviť obchod s ruskými obrannými systémami S-300
10 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Po útokoch sa Bagdad rozhodol osloviť Moskvu s tým, že chce obnoviť dohodu, ktorá sa zameriava na osvedčené systémy protivzdušnej obrany S-300.


Americké útoky na Popular Mobilization Forces (PMU) podnietili irackú vládu, aby „obnovila rokovania týkajúce sa dohody systémov S-300“, vyhlásil vo štvrtok pre spravodajský portál Sputnik Mohammad Ridha, predseda bezpečnostného a obranného výboru irackého parlamentu.

Americká armáda koncom decembra spustila letecké útoky na jednotky PMU. Šiitské milície podporované Iránom neskôr vyhlásili, že stratili až 25 bojovníkov.

Následne na to začal začarovaný reťazec udalostí. Najprv to začalo protiamerickými demonštráciami v blízkosti amerického veľvyslanectva v Bagdade, pri ktorých nikto z amerických diplomatických úradníkov nebol zranený. Na to Pentagon reagoval hrubou silou a zabil najvyššieho iránskeho generála Gásema Solejmániho. Irán odpovedal raketovým útokom na dve základne, v ktorých pôsobili aj americké jednotky. A najnovšia odveta USA je v podobe nových sankcií.

Ridha tiež vyhlásil, že si nie je vedomý štádia, v ktorom práve prebiehajú rozhovory. Podľa jeho názoru s budúcim nákupom nebudú Američania súhlasiť.

„Nelogické fámy“: Irán reaguje na americké správy, že ukrajinské lietadlo bolo zasiahnuté iránskou raketou
Iránske úrady pre civilné letectvo odmietli americké správy, ktoré tvrdia, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskou raketou. Teherán označil tieto správy za „vedecky nemožné“ a nazval ich „nelogickými fámami“. Informuje o tom spravodajská... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár