Národný projekt podporujúci celoživotné vzdelávanie získa vyše 11,7 miliónov eur
11 | 01 | 2020 I SITA

Národný projekt, ktorý pomáha so zvýšením kvality celoživotného vzdelávania či kvalifikácie získa nenávratný finančný príspevok vo výške 11,7 milióna eur od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ). Agentúru SITA o tom informoval hovorca Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Ján Füle. Dodal, že cieľom projektu Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike je zvýšenie kvality a účinnosti celoživotného vzdelávania s dôrazom na rozvoj dôležitých kompetencií či prehlbovanie a zvyšovanie kvalifikácie.


Füle priblížil, že počas trvania národného projektu sa v systéme celoživotného vzdelávania postupne upravia jeho existujúce mechanizmy či vytvoria nové prvky tak, aby vznikli možnosti na získavanie kvalifikácií a výsledkov neformálneho vzdelávania a informálneho učenia sa aj mimo systému školského teda formálneho vzdelávania. Vysvetlil, že overovanie kvalifikácií je úzko spojené so školským vzdelávaním, „lebo aj v rámci platných právnych predpisov je celoživotné vzdelávanie chápané ako priamo nadväzujúce na školské,“ dodal.

Podľa hovorcu zavedenie tohto systému umožní, aby účastník pri získaní novej kvalifikácie nemusel viackrát absolvovať obsahovo sa prekrývajúci vzdelávací program. Bude mať možnosť overenia, nadobudnutých vedomostí, zručností a kompetencií bez ohľadu na to, kde a ako boli získané. „Systém overovania kvalifikácií, okrem iného, umožní po autorizovanom preskúšaní získať doklad o vzdelaní rovnocenný s dokladom z formálneho vzdelávania,“ priblížil Füle.

Prijímateľom národného projektu je ŠIOV, ktorý je jediným odborným a pedagogickým garantom na riešenie otázok odborného vzdelávania a prípravy pre celú sieť stredných odborných škôl na Slovensku. Spomínaný projekt je financovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci prioritnej osi Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje.