Zelenskyj vyzýva USA, Kanadu a Veľkú Britániu, aby predložili dôkazy o tom, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené
10 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval medzinárodných partnerov, aby poskytli dôkazy na podporu tvrdení, že ukrajinské lietadlo, ktoré havarovalo krátko po vzlete z Teheránu so 176 ľuďmi na palube, bolo zasiahnuté raketou.


Kyjev očakáva, že mu budú poskytnuté všetky údaje potrebné na vykonanie „objektívneho vyšetrovania“, uviedol Zelenskyj v piatok.

"Teória o zasiahnutí lietadla raketou nie je vylúčená, ale dodnes ju nepotvrdzujeme. Vzhľadom na nedávne vyhlásenia vedúcich predstaviteľov krajín, vyzývame všetkých medzinárodných partnerov - predovšetkým vlády Spojených štátov, Kanady a Veľkej Británie - aby poskytli údaje a dôkazy o tejto tragédii,“ uviedol Zelenskyj a prezradil, že bude diskutovať o vyšetrovaní s ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom.

Lietadlo ukrajinskej medzinárodnej leteckej spoločnosti Boeing 737 havarovalo v stredu krátko po vzlete z letiska Imam Khomeini. Pri nehode bolo zabitých všetkých 176 osôb, vrátane 82 Iráncov, 63 Kanaďanov a 11 Ukrajincov.

K incidentu došlo krátko po iránskom raketovom útoku na americké základne v Iraku v reakcii na vraždu iránskeho generálneho veliteľa Gásema Solejmániho.

Americké médiá citovali anonymných amerických predstaviteľov, že lietadlo Boeing 737 bolo „veľmi pravdepodobne zasiahnuté iránskou raketou“.

Dokonca aj americký prezident Donald Trump vo štvrtok vo svojom vystúpení špekuloval o raketovom útoku, ale neobvinil iránsku armádu, len vyhlásil, že „niekto mohol urobiť chybu“.

„Nelogické fámy“: Irán reaguje na americké správy, že ukrajinské lietadlo bolo zasiahnuté iránskou raketou
Iránske úrady pre civilné letectvo odmietli americké správy, ktoré tvrdia, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskou raketou. Teherán označil tieto správy za „vedecky nemožné“ a nazval ich „nelogickými fámami“. Informuje o tom spravodajská... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár