V sýrskom Idlibe platí od štvrtka prímerie
10 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Rusko vo štvrtok večer oznámilo, že na základe dohody, ktorú dosiahlo s Tureckom, začalo v provincii Idlib na severozápade Sýrie platiť prímerie. S odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra TASS.

"V súlade s dohodou dosiahnutou s tureckou stranou, začalo v deeskalačnej zóne, v Idlibe, platiť od 9. januára 14.00 h moskovského času (12.00 h SEČ) prímerie," uviedol veliteľ ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii Jurij Borenkov.

Turecko požiadalo Rusko o vyhlásenie prímeria v provincii Idlib, ktorá je poslednou veľkou baštou pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ankara pritom vyslala v decembri do Moskvy delegáciu so zámerom prediskutovať túto otázku, pripomína agentúra Reuters.

Irak chce po amerických útokoch obnoviť obchod s ruskými obrannými systémami S-300
Po útokoch sa Bagdad rozhodol osloviť Moskvu s tým, že chce obnoviť dohodu, ktorá sa zameriava na osvedčené systémy protivzdušnej obrany S-300. Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Marek Molnár


K štvrtkovému oznámeniu prímeria došlo deň po tom, ako sa ruský prezident Vladimir Putin stretol v Istanbule s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a o situácii v Sýrii aj Líbyi diskutovali.

Provincia Idlib je posledným významným územím pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov podporovaných Ankarou, bojujúcich v občianskej vojne proti vládnym silám a ich spojencom.

Sily podliehajúce vláde v Damasku útočili od polovice decembra s podporou Ruska na džihádistov v južnom Idlibe, a to napriek dohode o prímerí z augusta 2019 i výzvam na deeskaláciu, prichádzajúcim z Turecka, Francúzska či Organizácie Spojených národov. V rámci týchto bojov sýrska armáda dobyla desiatky miest a dedín, pričom na oboch stranách zahynuli stovky ľudí.

Boje zároveň podnietili k úteku do Turecka tisíce ľudí, pričom len v decembri utieklo z oblasti, najmä južnej časti Idlibu, podľa údajov OSN dovedna približne 284.000 ľudí.

„Nelogické fámy“: Irán reaguje na americké správy, že ukrajinské lietadlo bolo zasiahnuté iránskou raketou
Iránske úrady pre civilné letectvo odmietli americké správy, ktoré tvrdia, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskou raketou. Teherán označil tieto správy za „vedecky nemožné“ a nazval ich „nelogickými fámami“. Informuje o tom spravodajská... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár