Maďarskí vojaci zostávajú v Iraku aj po iránskom útoku
10 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Maďarský minister obrany Tibor Benkő oznámil, že príslušníci maďarského kontingentu zostávajú v Iraku aj po stredajšom útoku iránskych rakiet na iracké vojenské základne, na ktorých pôsobia americké a spojenecké jednotky. 


Minister tvrdí, že nevidí dôvod na stiahnutie maďarských vojakov z Iraku. Potvrdil to vo štvrtok na nezvyčajnej tlačovej konferencii, do ktorej sa zapojili prostredníctvom videoprenosu aj členovia maďarskej vojenskej misie v severoirackom Arbíle.


Rezort obrany a vedenie maďarskej armády priebežne monitorujú dianie v Iraku. Je potrebné zaručiť bezpečnosť príslušníkov maďarskej misie. Maďarská vláda ponechá svojich vojakov, pokiaľ bude platiť dohoda medzi týmito dvoma krajinami. Maďarsko je od roku 1999 členom NATO. Vo dvoch irackých misiách pod velením USA a NATO slúži  200 maďarských vojakov.


Podľa bezpečnostného experta, Istvána Gyarmatiho nie je potrebné, aby maďarské jednotky v misii NATO opustili krajinu. Maďarské vojenské vedenie sa rozhodlo misiu uskutočniť, napriek skutočnosti, že iracký parlament vyzval zahraničné jednotky, aby odišli. Vzhľadom na dnešné nebezpečenstvo v Iraku je pochopiteľné, že v oblasti sa nachádzajú jednotky, ktoré slúžia na stabilizáciu situácie. Jeden zo stredajších útokov balistickou raketou zasiahol aj základňu, na ktorej sú aj maďarskí vojaci. Našťastie nikto z nich sa nezranil.


Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne 22 rakiet. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního.


Zmení sa „kríza vzťahov“ na vojnu? Pentagon hovorí o dôkazoch zostrelenia ukrajinského lietadla.
Hoci USA zabitie Kásema Solejmáního americkými jednotkami obhajujú pred OSN ako akt sebaobrany, sebaobranou nazývajú aj iracké jednotky použitie rakiet na pôvodne americké ciele. Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Peter Paľonder